Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tensiuni între Rusia și Republica Moldova, după închiderea a 31 de site-uri ruseşti

Preşedintele Comitetului pentru relaţii internaţionale din Duma de Stat, Leonid Sluţki, a reacţionat vehement la decizia autorităților de la Chișinău de a bloca accesul la 31 de site-uri rusești, inclusiv agenții de presă de prestigiu, precum TASS și Interfax. Sluţki a acuzat regimul Maiei Sandu de aplicarea unei cenzuri similare celei din Ucraina și a avertizat asupra unui posibil efect negativ asupra relațiilor bilaterale dintre Moldova și Rusia.

"Regimul Maiei Sandu se transformă într-o clonă ucraineană. O cetăţeană a României le instituie moldovenilor cenzura şi interzice partidele politice populare în rândul acestora, pentru care oamenii îşi dau în mod real votul”, a declarat Leonid Sluţki.

Președintele Asociaţiei Jurnaliştilor din Rusia, Vladimir Soloviov, a condamnat decizia Republicii Moldova de a bloca site-urile rusești, afirmând că aceasta încalcă normele libertății de exprimare. Soloviov a avertizat că Rusia ar putea lua măsuri similare împotriva jurnaliștilor moldoveni acreditați în Rusia.

"Putem doar să ne exprimăm regretul cu privire la acţiunile autorităţilor moldoveneşti şi a politicii rusofobe pe care o duc. Ei limitează dur activitatea presei ruse, încălcând astfel toate normele libertăţii de exprimare şi ale presei, pe care le declară pe foaie”, a spus Vladimir Soloviov.

Lista site-urilor blocate

Autoritățile moldovene au blocat accesul la 31 de site-uri, dintre care 16 sunt din Republica Moldova care ar fi contribuit la dezinformarea cetăţenilor, dintre care 21 ar fi controlate de Moscova. Newsmaker publică lista site-urilor blocate: kp.md; aif.md; orizont.tv; itv.md; prime.md; publika.md; canal2.md; canal3.md; primul.md; rtr.md; a-tv.md; cenzura.md; tv6.md; orheitv.md; vedomosti.md; enews.md; regtrends.com; kp.ru; tass.ru; lenta.ru; pravda.ru; aif.ru; rg.ru; interfax.ru; mk.ru; iz.ru; riafan.ru; regnum.ru; pnp.ru; radiosputnik.ru şi rline.tv.

Contactat de Newsmaker, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova (MAEIE), Igor Zaharov, a declarat că, din informaţiile deţinute de MAEIE, în Federaţia Rusă nu ar exista jurnalişti moldoveni acreditaţi.

Deschide.md menţionează că 16 portaluri de pe această listă sunt din Republica Moldova.

Ordinul ce conţine indicaţii cu caracter obligatoriu a fost transmis furnizorilor de reţea şi/sau servicii de comunicaţii electronice, pentru a bloca imediat, în condiţiile prevederilor Dispoziţiei nr.1/2022, accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menţionate.

De asemenea, la solicitarea SIS, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a suspendat luni licenţa de emisie pentru şase posturi de televiziune; OrizontTV, ITV, Canal2, Canal3, PublikaTV şi PrimeTV.

Alexandru Musteaţă a declarat că SIS deţine informaţii care indică o 'finanţare tenebroasă', în ultimele şase luni, a posturilor TV Prime, Canal 2 şi Canal 3, deţinute de Vladimir Plahotniuc, care face obiectul mai multor dosare de corupţie, în complicitate cu Ilan Şor, condamnat definitiv în aprilie la 15 ani de închisoare în dosarul privind "furtul miliardului" şi al cărui partid - care îi poartă numele - a fost scos în afara legii pentru destabilizarea situaţiei din Republica Moldova.

Maia Sandu: Măsurile sunt pentru protejarea democrației

Președinta Maia Sandu a declarat că decizia de blocare a site-urilor face parte din eforturile de a proteja statul și democrația de interferențele Federației Ruse în procesul electoral din Moldova. Rusia neagă orice amestec în afacerile Republicii Moldova și o acuză pe Maia Sandu de promovarea animozității.

Aceste decizii au fost luate în contextul alegerilor locale planificate pentru 5 noiembrie în Republica Moldova. Principalele partide de opoziție din Moldova au legături strânse cu Rusia, iar decizia de blocare a site-urilor a generat o reacție aprinsă între cele două țări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE