Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum s-a schimbat relația România-Ucraina. Țara noastră susține aderarea cât mai rapidă a Ucrainei la UE

Relația România-Ucraina s-a schimbat definitiv, în ultimele două săptămâni. Asta pentru că președintele Volodimir Zelenski a venit în premieră la București, iar apoi Executivul condus de Marcel Ciolacu a participat la o ședință comună de Guvern organizată la Kiev. Cele două state se pregătesc să semneze un parteneriat strategic, iar etnicii români din Ucraina ar urma să se bucure de mai multe drepturi. Această îndulcire a relației vine în contextul în care Ucraina se pregătește să înceapă negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană.

România sprijină aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană "în cel mai scurt timp", conform declarațiilor oficiale. Liderii de la București au transmis că vor susține inclusiv militar Ucraina, până la sfârșitul războiului cu Rusia, indiferent cât va dura acesta.

În timpul vizitei pe care a făcut-o la București, președintele Volodimir Zelenski a convins autoritățile de aici să crească și mai mult capacitatea de tranzit pentru cerealele ucrainene. Majoritatea grânelor ajung în portul Constanța, de unde pleacă mai departe spre Africa sau Orientul Mijlociu.

Klaus Iohannis, președintele României: Susținem economia ucraineană și nevoile urgente ale statelor vulnerabile. S-a agreat deja dublarea capacității lunare de tranzit prin porturile românești la 4 milioane de tone de produse agricole. Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina.

Nu e singurul ajutor de care beneficiază vecinii noștri

Volodimir Zelenski a dezvăluit că România a livrat până acum "15 pachete militare" pentru Ucraina. Guvernul de la București ține secret conținutul acestor pachete, invocând motive de securitate.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Aici pot exista și informații pe care nu le putem face publice. Accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene. Sunt foarte bucuros că Ucraina a fost auzită de România.

La o săptămână după această vizită a venit rândul premierului Marcel Ciolacu să meargă la Kiev, însoțit de cinci miniștri, plus mai mulți secretari de stat. Sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană nu vine neapărat dezinteresat.

Marcel Ciolacu: Vorbim de aderarea rapidă a Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pentru această aderare există și niște principii și în ceea ce privește drepturile minorităților. Aceste principii sunt la nivel european.

Astfel, în urma vizitei, Marcel Ciolacu a obținut modificarea legii minorităților din Ucraina, minorități printre care se află și românii. Conform datelor oficiale, pe teritoriul Ucrainei se află 400.000 de vorbitori de limbă română, dar care, conform legii de acum, vorbesc limba moldovenească.

În urma ședinței comune de la Kiev s-a decis ca Ucraina să recunoască faptul că limba moldovenească nu există. Va fi modificată legislația și ulterior Constituția, astfel încât sintagma de limbă moldovenească să fie înlocuită cu limba română

Denîs Șmîhal, premierul Ucrainei: Datorită înțelegerilor președinților României şi Ucrainei, la nivel guvernamental am acceptat să implementăm aceste condiții în oglindă pentru respectarea drepturilor minorităților naționale în statele noastre.

La Kiev, cele două delegații au mai agreat amenajarea a opt noi puncte de trecere a frontierei. Pentru acestea și eventuale reparații la cele deja existente, România și Ucraina vor primi 1,2 miliarde de euro, bani europeni. De asemenea, vor fi construite două noi poduri între cele două țări. Unul peste Dunăre, la Isaccea, altul peste râul Tisa, în zona localității Sighetu Marmației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE