Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj: Majoritatea ucrainenilor se așteaptă să adere la UE și NATO în următorul deceniu

Ucrainenii rămân convinși că țara lor va deveni parte a celor două blocuri occidentale – UE și NATO - în următorul deceniu.

Gallup a publicat datele unui sondaj care arată că 69% dintre ucraineni cred că țara lor va putea adera la NATO în termen de 10 ani. De asemenea, a constatat că ucrainenii erau la fel de optimiști în ceea ce privește aderarea la UE, aproape trei din patru persoane crezând că vor deveni parte a blocului în aceeași perioadă.

"Invazia Moscovei în Ucraina în 2022 a distrus, în esență, ultima fărâmă din sprijinul puternic de care se bucura Rusia în Ucraina", arată autorii sondajului, citați de euronews.com.

Interviurile pentru sondaj au fost realizate în lunile iulie și august, imediat după ce NATO a declarat că Ucraina ar putea fi admisă în Alinață - dar nu a specificat cum și când.

Alte concluzii ale sondajului

Cercetarea a dezvăluit, de asemenea, modul în care se schimbă percepțiile față de țările occidentale în interiorul Ucrainei.

"După invazie, ucrainenii au denunțat Kremlinul și au pivotat spre SUA", arată autorii sondajului. 66% dintre ucraineni aprobau acțiunile SUA în primele luni ale războiului. De atunci, atitudinile față de Washington s-au deteriorat cu 13 procente, pe fondul creșterii opoziției politice față de ajutorul acordat Ucrainei din partea unor republicani.

Opiniile față de liderii germani au crescut, în același timp - și sunt acum la egalitate cu cele față de SUA.

La patru zile după ce a fost invadată, la 24 februarie 2022, Ucraina a depus o cerere de aderare la UE. Pe de altă parte, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, înainte de summitul NATO din iulie, că Kievul trebuie mai întâi să câștige războiul împotriva Rusiei și abia apoi se poate vorbi de o aderare la Alianța Nord- Atlantică.

Între timp, Rusia și China au rămas cu puțini admiratori în Ucraina. Mai puțin de 1% dintre ucrainenii intervievați de Gallup au atitudini pozitive față de Moscova, iar 8% au atitudini pozitive față de China.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE