Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politico: Aderarea Ucrainei la UE ar costa 186 de miliarde de euro

După ce Rusia a declanșat războiul în Ucraina, s-a discutat și se discută tot mai des despre aderarea ucrainenilor atât la NATO, cât și la UE. Au fost făcute mai multe calcule, bazate pe previziuni și pe structura actuală de buget și s-a ajuns, în premieră, la o cifră în acest sens. Este vorba de 186 de miliarde de euro, bani din fonduri europene.

În prezent, Uniunea Europeană are 27 de state membre, însă extinderea viitoare ar afecta în mare măsură agricultura și alocarea fondurilor de coeziune. Cele 186 de miliarde de euro ar urma să fie transferate în Ucraina pe parcursul a șapte ani, potrivit unei note interne a Consiliului UE, consultată de Politico. Documentul Consiliului Europei a fost consultat prima dată de Financial Times și reprezintă primul exercițiu în ceea ce privește viitoarea extindere a UE.

Costuri pentru aderarea Ucrainei la UE

Nu doar Ucraina ar urma să adere la Uniunea Europeană, ci și alte șase țări, printre care Republica Moldova și Georgia, ceea ce ar împovăra bugetul UE cu alte 74 de miliarde de euro, după cum se arată în documentul respectiv. Iar această expansiune a UE presupune că toate țările existente în UE vor trebui "să plătească mai mult și să primească mai puțin".

Nota prezintă oportunități, cum ar fi o piață internă mai mare și o influență politică mai mare pe scena globală. Dar avertizează, de asemenea, despre „provocări foarte semnificative” cu privire la diverse chestiuni, de la bugetul fermelor din UE la statul de drept și capacitatea de decizie a UE, iar modificările aduse bugetului UE "ar fi, cu siguranță, necesare și de anvergură".

Multe dintre țările care primesc acum mai mulți bani de la UE decât au investit "ar deveni contribuabili". Acel document nu calculează costurile pentru fiecare țară europeană, dar se apropie de impactul proiectat asupra politicii agricole și de coeziune.

Cel mai probabil, aceste estimări vor suferi modificări odată cu demararea oficială a calculelor pentru aderare.

Calendarul aderării Ucrainei la UE ar urma să fie discutat pe 16 decembrie 2023

Extinderea Uniunii Europene urmează să fie un punct principal de discuție în cadrul unei reuniuni a liderilor UE, la sfârșitul acestei săptămâni, în orașul spaniol Granada.

  • În ceea ce privește subvențiile UE pentru agricultură, Ucraina ar fi principalul beneficiar și ar primi 96,5 miliarde de euro pe șapte ani.
  • În ceea ce privește finanțarea pentru coeziune, nivelurile ridicate ale sărăciei relative în viitoarele țări UE ar însemna că Cehia, Estonia, Lituania, Slovenia, Cipru și Malta nu s-ar mai califica pentru bani în ceea ce privește coeziunea, conform sursei citate.

Astfel, după cum a subliniat Consiliul Europei, bugetul UE "ar trebui reformat", inclusiv în ceea ce privește modul în care sunt strânși banii și unde sunt cheltuiți.

"După cum știm din experiențele trecute, impactul extinderii va depinde de mai mulți parametri, cum ar fi domeniul de aplicare, calendarul, proiectarea politicii. Prin urmare, extrapolările în această etapă nu spun prea multe, în opinia noastră", a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit Politico.

Reformele ar urma să aibă loc ca parte a unei regândiri mai ample, menite să pregătească UE să primească noi membri, așa cum a anunțat, luna trecută, președintele Ursula von der Leyen, în discursul ei anual adresat Parlamentului European.

În iulie, Consiliul Europei a stabilit data de 16 decembrie 2023 pentru a demara oficial discuțiile cu Kievul privind un calendar bine definit al aderării la UE. Oficialii UE au considerat că aderarea Ucrainei este "necesară și inevitabilă", numai că s-ar putea dovedi foarte costisitoare pentru celalte state membre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE