Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Josep Borrell, vizită surpriză la Odesa și Chișinău. Șeful diplomației UE transmite susținere pentru cele două țări

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a făcut o vizită surpriză la Odesa. Vizita are o încărcătură simbolică, pentru că are loc la un an de când Rusia a anexat ilegal, cele patru regiuni din estul Ucrainei.

Borrell a făcut o oprire și la Chișinău, unde a discutat cu președinta Maia Sandu despre procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

La un an de la anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a făcut o vizită neanunțată în portul Odesa.

Cartierul vechi al Odesei şi Catedrala ortodoxă istorică Schimbarea la Faţă, aflată în apropierea portului, au fost grav avariate de un bombardament rus în iulie. În timp ce a vizitat catedrala, Borrell a calificat "barbar" atacul rus asupra oraşului.

Infrastructura portuară care este vitală pentru exporturile de cereale ale Ucrainei a fost lovită recent de atacuri ruseşti.

"Acesta este un exemplu bun al modului în care Rusia încearcă să distrugă Ucraina", a spus Borrell, indicând spre ruinele din spatele lui, potrivit Agerpres.

El a deplâns faptul că a trecut un an de la anexarea ilegală de către Moscova a patru regiuni din sudul şi estul Ucrainei.

El a transmis sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru lupta Ucrainei de recâștigare a integrității teritoriale.

Josep Borrell, șeful diplomației europene: "Prezența mea aici, la Odesa, este pentru a arăta cum susținem Ucraina din punct de vedere militar și economic, precum și din punct de vedere politic și diplomatic, pentru a căuta pacea. Dar o pace dreaptă, care să păstreze integritatea teritorială și independența Ucrainei."

În urmă cu un an, în baza unor pseudo-referendumuri, Vladimir Putin a semnat tratatele prin care erau anexate ilegal regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, din estul Ucrainei.

Noua administrație rusă a organizat concerte pentru a sărbători anexarea. În 2014, rușii au preluat ilegal și pensinsula Crimeea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE