Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri locale în Republica Moldova. Candidații unui partid pro-rus au fost excluși din cursă înainte de scrutin

Sunt alegeri locale în Republica Moldova. Scrutinul are o miză importantă, pentru că va reflecta percepția populației după doi ani de guvernare pro-europeană. Kremlinul ar fi încercat să influențeze rezultatele acestor alegeri, spun autoritățile de la Chișinău.

Moscova ar fi finanțat partide cu zeci de milioane de euro, a arătat un raport publicat de Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău. În consecință, Comisia pentru Situații Excepționale a decis pe ultima sută de metri excluderea candidaților partidului ”Șansă”, afiliat oligarhului Ilan Șor. Acesta respinge toate acuzațiile.

Rusia a încercat să influențeze scrutinul

Cea mai importantă luptă este cea pentru fotoliul de primar al Chișinăului. În cursă s-au înscris 27 de candidați. Favoriți sunt fostul edil, Ion Ceban și candidatul partidului de guvernare, Lilian Carp, arată sondajele făcute în campanie.

Ion Ceban a devenit primarul Chișinăului acum patru ani, când a candidat din partea Partidului Socialiștilor, unul pro-rus. Ulterior, Ion Ceban a decis să-și facă un nou partid, Mișcarea Alternativa Națională, care se proclamă pro-european. Lilian Carp este acum deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate și președintele Comisiei Securitate Națională din Parlamentul Republicii Moldova.

Importante sunt și rezultatele din restul orașelor și satelor din Republica Moldova. Potrivit autorităților de la Chișinău, Rusia a încercat să influențeze scrutinul prin diverse metode și ar fi finanțat partide și instituții media.

Alexandru Musteața, directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova: ”Estimările făcute din verificările operative și conform datelor de la parteneri, arată că sumele alocate de Federația Rusă pentru destabilizarea Republicii Moldova se ridică la circa sau chiar peste 1 miliard de lei. Constatăm că Republica Moldova se confruntă în prezent cu pericole deosebite pentru securitatea statului.”

În timpul campaniei electorale, au fost investigate mai multe cazuri de tentativă de corupere a alegătorilor. Acum câteva zile, polițiștii au interogat un tânăr care ar fi împărți bani locuitorilor dintr-un oraș din Găgăuzia, regiune cu statut special care a fost mereu orientată mai mult spre Rusia.

”Am venit pentru a împărți bani vârstnicilor, bani proveniți de la Partidul „Șor”. În fiecare plic erau 50 de euro,” spune tânărul în imaginile publicate pe Facebook de Poliția Republicii Moldova.

Astfel, în seara zilei de vineri, premierul moldovean a anunțat excluderea din cursă a candidaților partidului ”Șansă”. Formațiunea a fost creată înainte de alegerile locale și este afiliată lui Ilan Șor. Acesta a fugit în Israel înainte să fie condamnat pentru corupție la 15 ani de închisoare cu executare.

Mesajul Maiei Sandu

La finalul campaniei electorale pentru alegerile locale, președintele Republicii Moldova a subliniat că instituțiile statului vor apăra democrația.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: ”Chiar în aceste alegeri locale, forțele pro-Kremlin, forțele pro-război vor încerca din răsputeri să blocheze drumul nostru european. Cu bani murdari, cu partide plătite de Kremlin deghizate în partide proeuropene, prin cumpărare de voturi, se va încerca, din nou, subjugarea Moldovei unor interese străine și menținerea țării noastre într-o zonă uitată de lume.”

După ce Rusia a invadat Ucraina, Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană. Parcursul ales de moldoveni i-a făcut pe ruși să-și intensifice războiul hibrid, potrivit autorităților de la Chișinău.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE