Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Cătălin Cîrstoiu, medicul ales de PSD și PNL să candideze pentru Primăria Capitalei

Medicul Cătălin Cîrstoiu a fost desemnat, oficial, de coaliția PSD-PNL drept candidatul comun la alegerile pentru Primăria Capitalei. Fără background politic, medicul a fost preferat de cele două partide înaintea fostului primar al Capitalei, Gabriela Firea, și ministrului Sebastian Burduja. În schimb, cei doi vor face parte din echipa de campanie a medicului.

Cătălin Cîrstoiu va candida la alegerile locale pentru Primăria Capitalei împotriva lui Cristian Popescu Piedone, care și-a anunțat duminică oficial candidatura, și Nicușor Dan, actualul edil, susținut de alianța formată din USR, PMP și Forța Dreptei.

”Am considerat că este oportun și necesar să venim cu un proiect comun și un candidat comun. Acest candidat este dr. Cătălin Cîrstoiu.

Sunt sigur că veți întreba de ce nu aveți venit cu om politic. Am venit cu un om care nu a făcut nimic în viața lui decât să slujească oamenii, să slujească de dimineață până seara într-o instituție în care oamenii au nevoie de ajutor atunci când le este cel mai greu.

Am venit cu un om care nu este interesat de afaceri, de scena, de show-ul și de dezbaterile la televizor. E interesat să facă lucruri.

Bucureștiul e în criză. Avem nevoie de un om în măsură să gestioneze situații de criză”, a declarat Nicolae Ciucă, la prezentarea oficială a candidatului.

Cine este Cătălin Cîrstoiu

În vârstă de 50 de ani, Cătălin Cîrstoiu este medic ortoped, manager al Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) și șef al Secției Ortopedie-Traumatologie I a SUUB.

De asemenea, Cîrstoiu este și decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității ”Carol Davila” din București.

În aprilie 2020, în timpul pandemiei COVID-19, Cătălin Cîrstoiu a fost numit în funcția de manager interimar al Spitalului Universitar, în locul Adrianei Nica, demisă din cauza modului în care a gestionat criza coronaviruslui. El a mai condus Spitalul Universitar în perioada 2009-2016, inclusiv când a avut loc tragedia din clubul Colectiv.

”Sunt medic, profesor universitar. Nu sunt om politic. Până astăzi nu am avut o carieră politică, dar astăzi este într-adevăr un moment în care alianța celor mai mari două partide din România, PSD și PNL, scoate prima oară un produs al acestei alianțe - candidatul la Primăria Capitalei.

Am discutat mult despre idei, proiecte, tot felul de lucruri care ar putea fi schimbate, despre modificări absolut necesare în cadrul legislati. Am vorbit atât de mult încât la un anumit moment la o convergență a unor planuri.

Am început să armonizăm niște obiective care au dus la un plan unic pentru București, la un plan pentru viitor”, a declarat Cătălin Cîrstoiu, după ce a fost prezentat oficial drept candidatul coaliției.

2008: Medicul Sorin Oprescu ajunge primar al Bucureștiului

În cursa pentru Primăria Capitalei, numele medicului Cătălin Cîrstoiu a apărut în ultimul moment. Vineri, potrivit surselor politice, coaliția a decis să-l includă în sondajul intern pentru desemnarea candidatului comun, alături de Gabriela Firea, Sebastian Burduja și arhitectul Tiberiu Florescu.

Dintr-o poziție similară cu medicul Cătălin Cîrstoiu, Sorin Oprescu a fost ales în funcția de primar al Capitalei pentru două mandate. Spre deosebire de Cîrstoiu, Oprescu a fost implicat în politică, înainte de a candida la alegerile locale, fiind ales senator în Parlamentul României.

În 2008, Sorin Oprescu, medic și fost director al Spitalului Universitar, a candidat ca independent la alegerile locale, după ce a demisionat din PSD și a fost ales în funcția de primar al Capitalei.

Patru ani mai târziu, la alegerile locale din 2012, a fost reales în funcția de primar general al municipiului București. A candidat tot ca independent, însă de data aceasta sprijinit de USL (Uniunea Social-Liberală, alianța formată din PSD, PNL și PC).

Calendarul alegerilor din 2024

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE