Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lupta pentru Primăria Capitalei. Sondaj INSCOP: Piedone ar câștiga dacă ar candida. Scenariile luate în calcul

Este ziua în care ar trebui să aflăm cine vor fi candidații principali pentru Primăria Capitalei. Ultimele sondaje arată că bătălia va fi între actualul primar general, Nicușor Dan, și primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

Cristian Popescu Piedone ar câștiga alegerile pentru primăria Capitalei, în toate scenariile în care ar candida. Pe de altă parte, pus în fața unui candidat comun PSD-PNL, actualul edil, Nicușor Dan, ar fi favorit, indiferent cine ar fi contracandidatul: Gabriela Firea, Sebastian Burduja sau Ionuț Lupescu.

Piedone și-a anunțat în luna februarie intenția de a candida la Primăria Capitalei, însă până în acest moment niciun partid nu și-a asumat să-l susțină.

Sondajul INSCOP analizează trei scenarii în care Cristian Popescu Piedone ar candida contra unui candidat comun susținut de PSD-PNL: Gabriela Firea, Sebastian Burduja sau Ionuț Lupescu.

Scenariul I: Piedone vs. Nicușor Dan vs. Gabriela Firea

În cazul în care Gabriela Firea ar fi candidatul comun PSD-PNL, s-ar clasa pe locul al treilea, cu 22,2%. Piedone ar fi pe primul loc cu 35,1% intenție de vot, urmat de Nicușor Dan (din partea Alianței Dreapta Unită), cu 31,6%.

Candidatul AUR, Mihai Enache, ar avea 6,5%.

Scenariul II: Piedone vs. Nicușor Dan vs. Sebastian Burduja

În cazul în care Sebastian Burduja ar fi candidatul comun PSD-PNL, s-ar clasa tot pe locul al treilea, cu 18,7%, adică un scor mai mic decât al Gabrielei Firea. Piedone ar fi în continuare pe primul loc cu 39,5% intenție de vot, urmat de Nicușor Dan (ADU), cu 30,9%.

Candidatul AUR, Mihai Enache, ar avea 6,9%.

Scenariul III: Piedone vs. Nicușor Dan vs. Ionuț Lupescu

Dacă alianța PSD-PNL ar intra la alegerile pentru Primăria Capitalei cu Ionuț Lupescu, acesta ar obține un scor mai mic decât Sebastian Burduja: 15,5%. Piedone ar fi în continuare pe primul loc cu 40,3% intenție de vot, urmat de Nicușor Dan (ADU), cu 33,3%.

Candidatul AUR, Mihai Enache, ar avea 6,4%.

Nicușor Dan, prima șansă în fața lui Sebastian Burduja, Ionuț Lupescu sau a Gabrielei Firea

Actual primar al Capitalei, Nicușor Dan, ar avea prima șansă în fața unui candidat comun al PSD și PNL. Sondajul INSCOP a analizat șansele pe care acesta le-ar avea în fața celor trei posibili candidați ai alianței. În toate cele trei scenarii luate în calcul (Gabriela Firea, Sebastian Burduja și Ionuț Lupescu), primarul Capitalei ar obține mai multe voturi.

Într-un scenariu Nicușor Dan vs. Sebastian Burduja, actualul primar ar avea 42,8%, contra 41%.

Într-un scenariu Nicușor Dan vs. Gabriela Firea, candidatul ADU ar avea 46,7%, contra 40,6%.

Într-un scenariu Nicușor Dan vs. Ionuț Lupescu, edilul Capitalei ar avea 45,0%, contra 39,4%.

Sondajul INSCOP a fost realizat la a solicitarea Institutului pentru Libertate și Democrație (ILD) în cadrul programului România-Orizont 2030.

Datele au fost culese în perioada 3-10 martie, prin metoda interviurilor telefonice, volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a municipiului Bucuresti, cu vârsta de 18 ani și peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1%, la un grad de încredere de 95%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE