Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri locale 2024. Coaliția fără candidat comun la Primăria Capitalei. PSD și PNL resping posibilitatea susținerii candidaturii lui Piedone

Cu propriile electorate respingând aproape total ideea candidaturii comune la Primăria Capitalei, conducerile PNL și PSD sunt nevoite să recurgă, în extremis, la soluția candidaturilor separate. O variantă care fragmentează însă voturile celor două partide.

Deși nu stau bine în sondajele comandate recent, Sebastian Burduja și Gabriela Firea ar putea fi aruncați în cursă împotriva lui Nicușor Dan. Coaliția speră însă ca joi să găsească soluțiile prin care să meargă pe varianta candidaturilor comune măcar la primăriile de sectoare.

Cele trei sondaje comandate de partidele de guvernare au relevat o realitate mult mai dură decât estimau liderii PSD-PNL. Atât electoratul liberal bucureștean, cât și social-democrații din Capitală, resping in corpore ideea de a vota candidatul celuilalt partid pentru Primăria Generală.

Susținătorii liberali sunt înclinați de a vota Nicușor Dan decât Gabriela Firea

Mai mult decât atât, susținătorii liberalilor l-ar vota mai degrabă pe Nicușor Dan pentru un nou mandat, decât pe social-democrata Gabriela Firea. Iar votanții PSD s-ar încolona la urne mai degrabă pentru Cristian Popescu Piedone, decât să-l voteze pe liberalul Sebastian Burduja.

”Am văzut electorat extrem de mobilizat și de asemenea niște bazine foarte bine conturate. Un bazin al PNL de 23-24% un bazin al PSD în jur de 30%.

Ce e foarte interesant este că în cazul unei candidaturi a doamnei Firea, spre exemplu, electoratul electoratul liberal se mută într-o PR, o proție destul de mare spre Nicușor Dan. Aproape cinci-șase, aproape aproape din 10 votanți se duc spre Nicușor Dan, iar dna. Firea candidat ar lua de la bazinul PNL destul de puțin.

Și chestiunea se întâmplă interesant și în cazul în care este candidat PNL din bazinul PSD, care e un bazin mai mare la București, cu șase procente, cinci-șase procente mai mare decât al PNL. Nu e atât de disciplinat pe cât au crezut colegii din din PSD. E un electorat care se mută într-o proporție destul de mare spre Popescu-Piedone.”, a declarat Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte Rareș Bogdan.

”Un candidat PSD sau un candidat PNL nu reușesc să mobilizeze bazine electorale ale celorlalte partide sau al celuilalt partid, ne face să ne uităm foarte serios spre varianta candidaturilor, ale fi cu candidații din fiecare partid în parte. În mod normal, Gabriela Firea este candidatul pe care Partidul Social Democrat îl are în aceste moment dar nouă ne trebuie un candidat care din toate măsurătorile, să fie în măsură să câștige Primăria Capitalei”, a spus Lucian Romașcanu.

Și liberalii au aceeași problemă cu propriul candidat, Sebastian Burduja. Deși susțin că ministrul are notorietate și potential de creștere, potrivit unor surse din conducerea PNL, dar 4 din 10 liberali bucureșteni l-ar vota mai degrabă pe Nicușor Dan, decât un candidat propriu în acest moment. Deși măsurat și în sondaje, cu peste 20% intenție de vot, fostul fotablist Ionuț Lupescu nu reprezintă o soluție pentru conducerea PNL.

În momentul de față, ambele partide resping vehement posibilitatea susținerii candidaturii lui Cristian Popescu Piedone. O decizie cu privire la sorta candidaturii la Primăria Capitalei se va lua insa intr-o noua sedinta de coalitie ce va avea loc joi, 14 martie.

Potrivit surselor, ambele părți speră ca propriile electorate să nu respingă măcar ideea unor candidaturi comune la primăriiile de sector 1 si 2, acolo unde au fost măsurați atât Burduja, șeful ANAF, Alexandru Petrescu, dar și actualul prefect al Capitalei, Rareș Hopincă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE