Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri locale 2024. PSD și PNL, încurcați de propriii alegători. Firea și Burduja, rezultate dezamăgitoare în sondajele comandate de cele două partide

Impas pentru coaliția PSD-PNL. Scenariul candidaturii comune la Primăria Capitalei este dur sancționat de propriile electorate. Indiferent de numele testate în sondaje, atât liberalii bucureșteni, cât și social-democrații din Capitală preferă să-și dea voturile altor candidați. Pentru liberali, nici alternativa candidaturii separate nu le aduce vești bune.

PSD și PNL, încurcați de propriii alegători: ideea candidatului comun al coaliției, aproape abandonată

PSD și PNL au încercat să caute un candidat comun la alegerile europarlamentare, însă acum, cele două formațiuni politice se gândesc mai degrabă ca fiecare dintre ele să aibă un candidat propriu la scrutinul din 9 iunie, potrivit calendarului alegerilor din 2024.

Conducerile PNL și PSD sunt, astfel, pe punctul de a abandona scenariul candidaturii comune la Primăria Capitalei, cel puțin, asta pentru că cele trei sondaje comandate de partidele aflate la guvernare relevă faptul că electoratul tradițional din Capitală - liberal și social democrat - este mult mai radicalizat decât credeau conducerile celor două partide.

Firea și Burduja, testați în sondaje - ce arată rezultatele

În cazul în care s-ar fi ajuns la o înțelegere pentru susținerea Gabrielei Firea drept candidat comun la Primăria Capitalei, șase din zece liberali bucureșteni ar prefera mai degrabă să îi dea votul lui Nicușor Dan pentru un nou mandat, doi din zece liberali ar fi votat pentru Piedone și doar unul, poate doi liberali din zece ar fi votat pentru candidatura lui Firea.

În cazul în care s-ar fi mers pe scenariul susținerii unui candidat comun liberal, în persoana lui Sebastian Burduja, și aici sunt probleme. Doar patru din zece social democrați bucureșteni ar fi votat un astfel de candidat, cinci din zece ar fi preferat să își dea votul pentru primarul sectorului 5 și chiar unul din zece social democrați din București ar fi votat pentru Nicușor Dan. Burduja are, însă, și o altă problemă. Deși are notorietate, el nu are vizibilitatea mult dorită de conducerea liberală: patru din zece liberali bucureșteni nu îl cunosc și l-ar fi votat mai degrabă pe Nicușor Dan drept primar general.

Prin urmare, chiar dacă s-ar merge pe candidaturi separate pentru Primăria Generală, conducerea PNL are o problemă în persoana lui Sebastian Burduja.

O altă discuție a coaliției referitoare la acest subiect a fost programată pentru joi, când ar putea fi luată și o hotărâre finală, așaa cum a precizat Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, la Euronews România.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Astăzi (n.r. ieri, luni) ne-am uitat pe sondaje, iar lucrurile sunt destul de complicate pentru că și peisajul electoral e destul de complicat în București și atunci, văzând cifrele, surprinzătoare la un moment, dar oamenii gândesc altfel în ceea ce privește administrarea locală, candidatul oricărei părți din coaliție nu reușea să mobilizeze restul electoratului din partea cealaltă și, atunci, direcția pe care ne gândim foarte serios să mergem este ca fiecare partid să meargă pe candidatul propriu. O decizie finală cred că se va lua joi, după ce vom avea o analiză pe cifrele astea și sondajele pe sectoare”.

Potrivit surselor Euronews România, în cazul în care se merge pe ideea unor candidaturi separate, rămâne valabilă acea alternativă a candidaturilor comune pentru primăriile de sectoare 1 și 2 și susținere pentru primarii aflați acum în funcții la sectoarele 3, 4, 5 și 6.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE