Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cursa pentru alegerile la Primăria București e mai încâlcită ca oricând. La europarlamentare, Ramona Chiriac deschide lista comună

Coaliția PSD-PNL a găsit persoana potrivită care deschide lista comună la alegerile europarlamentare, Ramona Chiriac. Ea este independent, adică exact criteriul pe care îl urmăreau cele două partide.

Pentru unii, poate că numele ei nu spune multe, însă Ramona Chiriac este actuala șefă a reprezentanței Comisiei Europene în România. Răspunsul la întrebarea "ce o recomandă" a fost dat de Daniel Buda, europarlamentar PNL.

De ce a fost aleasă Ramona Chiriac pentru a deschide lista la europarlamentare

Daniel Buda, europarlamentar PNL: "Doamna Chiriac are o activitate frumoasă în fruntea acestei instituții pe care o reprezintă astăzi și e un lucru foarte bun pentru coaliție că a venit cu o asemenea personalitate să deschidă lista, având în vedere experiența ei cu Comisia Europeană, cu instituțiile europene.

De atâta amar de vreme, dânsa lucrează cu Comisia Europeană, are întreg bagajul informațional să facă ceea ce trebuie în Parlamentul European, obișnuită fiind deja cu ceea ce înseamnă rigorile din Parlamentul European în acest proces complex de reprezentare corectă a intereselor României în diverse acte normative, directive, regulamente sau rezoluții care sunt adoptate la nivelul Parlamentului European.

Spun că este cea mai bună soluție cu care se putea veni în momentul de față. Nu trebuie să gândim neapărat în această logică a faptului că eu sunt membru de partid de vreo 20 și ceva de ani, putem să discutăm în logica în care România are foarte multe femei și în PNL, și în PSD, sau în alte zone din afara spațiului politic, care puteau să acceadă la această poziție de candidat pe această listă de europarlamentare."

Pe mâna cui ajunge Primăria Generală București

În contextul acestui an "super-electoral", cu patru tipuri de alegeri, dintre care două comasate, una dintre marile dileme ale coaliției o reprezintă candidatul la Primăria Generală a Bucureștiului. În ultima vreme, PSD și PNL au încercat să caute un candidat comun, însă nici numele Gabrielei Firea, nici cel al lui Sebastian Burduja nu par să întrunească aceste condiții cerute de coaliție.

În cazul Gabrielei Firea, pe lângă nemulțumirea PNL, există chiar și nemulțumiți din PSD care nu ar susține-o. Astfel, părțile se gândesc să aibă fiecare un candidat propriu. Numai că acest scenariu îi convine de minune actualului edil, Nicușor Dan.

Între timp, pentru ca lucrurile să devină și mai complicate, și-a anunțat candiatura și primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

Nicușor Dan a făcut publice datele unui sondaj care îl dau ca favorit pe Piedone, cu o intenție de vot de 40,4%. Al doilea ar fi Nicușor Dan, cu 39,3%, iar al treilea, la mare distanță, ar fi Sebastian Burduja, cu 16%. Datele au fost culese în perioada 2-9 martie, pe un eșantion de 900 de persoane, iar marja de eroare este de 3,27%.

Piedone îl depășește "la mustață" pe Nicușor Dan în sondaje. "Dilema" Gabriela Firea

Analizele scenariilor, ca urmare a acestor cifre, le-au dat europarlamentarul Daniel Buda și deputatul USD, Daniel Ilie.

Victor Ilie, deputat USR: "Îl depășește marginal, e vorba de 39% și 40%. Cred că sondajele nu ar trebui să fie piatra de temelie a ceea ce se întâmplă în partide în campania electorală și a ceea ce fac oamenii mai departe în cabina de vot. Fără îndoială, câtă vreme avem acest vot într-un singur tur, trebuie să se gândească fiecare la un vot util, adică nu-ți permiți să arunci un vot pentru primar pentru cineva care este la 5%, sau mult prea departe pentru a avea o șansă reală.

Ce cred că ce este important e lipsa unei decizii a coaliției PSD-PNL, care arată, pe de o parte, fie orgolii interne, fie că nu reușesc să se înțeleagă pe una dintre cele mai puternice funcții în stat, chiar dacă e o funcție la nivel local. Funcția de primar general duce foarte multă putere și în interiorul partidului. În special Ciolacu a refuzat să o numească clar pe Gabriela Firea, fiindu-i frică că va pierde treptat din controlul pe care îl are asupra partidului.

Vorbim de orgolii interne ale partidelor, chestiune care este extrem de dăunătoare, pentru că noi ar trebui să ne preocupăm de interesele cetățenilor și să comparăm mandatul Gabrielei Firea sau cel al lui Oprescu, unde am avut 12 ani continuu de PSD la București și să vedem ce au făcut la nivel de investiții și ce a făcut Nicușor Dan în trei ani și jumătate. Firea a dat vacanțe, diverse pomeni electorale și Nicușor Dan, candidat de dreapta, este axat pe investiții. Iar dacă ne uităm la media salariilor din București, la nevoile bucureștenilor, cred că mai important e să ne axăm pe investiții."

  • Deși face parte din PSD, Firea nu este susținută de partidul propriu, ci doar de filiala PSD București.

Victor Ilie, deputat USR: "Gabriela Firea va complica un pic lucrurile pentru oricine vine din partea PNL-PSD sau PPUSL, pentru că va rupe și mai mult din voturile lui Piedone sau cine va fi candidat.

Dar cred că trebuie să ne concentrăm și la acea întrebare: credeți că Bucureștiul se îndreaptă într-o direcție bună sau greșită? Dacă avem aici 47-48%, eu vreau să ne comparăm cu întreaga țară, unde 63% din români cred că ne îndreptăm într-o direcție greșită.

Din start se vede că, în București, sub Nicușor Dan, este altă percepție publică. 70% dintre români se așteaptă ca viața lor să se îngreuneze, vorbim de întreaga țară. De aceea, cred că Bucureștiul este un peisaj politic complet diferit, atât prin prisma puterii economice a bucureștenilor, dar și prin prisma felului în care ei au fost educați și au văzut ce pot să facă 12 ani de PSD la cârma orașului și pot să compare cu ce înseamnă 4 ani de mandat Nicușor Dan.

Orgoliile nu-i lasă să aibă un candidat desemnat, lucrurile acestea se vor vedea și în alegeri, fiind într-un singur tur. Cu cât mai fragmentat este polul PNL-PSD, cu atât mai mari sunt șansele lui Nicușor Dan."

Daniel Buda: "Așa cum arată Bucureștiul astăzi, are nevoie de o schimbare, pentru că eu cred că Bucureștiul putea să fi fost mult mai departe dacă ar fi avut un management eficient. Și vă spun asta văzând multe capitale la nivelul UE. Cred că puteam face mai multe lucruri, mai ales că avem la îndemână mai multe resurse financiare din fonduri europene.

Pentru PNL și PSD, încercăm să venim cu o soluție care să fie eficientă într-o administrație performantă la nivelul Bucureștiului. Să știți că România nu știu dacă va mai avea la îndemână, în viitorul exercițiu financiar, aceleași resurse financiare pe care să le folosească la dezvoltarea diverselor lucrări de investiții, infrastuructură, fie drumuri, fie spitale, fie școli.

De aceea e foarte important să avem oameni foarte competenți în funcții la administrațiile locale și care să aibă capacitatea de a coagula echipele de consultanță în așa fel încât să putem implementa proiecte pe fonduri europene. Banii la nivelul UE nu o să mai fie la nivelul de astăzi."

  • Cristian Hrițuc, fost consilier prezidențial și actual consultant politic, a declarat, la Euronews România, că nu crede, în momentul de față, că Gabriela Firea, susținută de PSD București la Primăria Capitalei, are prea multe șanse să devină Primarul General al Bucureștiului.

Victor Ilie, deputat USR: "În realitate, vorbim de posibilitatea a trei candidați, Piedone, Firea și Sebastian Burduja. Probabil că aceasta va fi cea mai ușoară variantă. Da, Piedone candidează, dar nu din partea PSD, nu în mod oficial.

E mai puțin important ce ne avantajează pe noi. Calculele sunt foarte simple și accesibile tuturor: cu cât sunt mai mulți candidați din partea PSD, PNL, PPUSL, cu atât mai ușor va fi pentru Nicușor Dan.

Dacă e un candidat unic, doi din zece liberali ar vota-o pe Gabriela Firea, patru din zece pesediști ar vota Burduja. Din start, asta nu adună suficiente voturi ca să-l bată pe Nicușor Dan. Eu am înțeles că domnul Romașcanu a anunțat decizia de a se merge cu candidați separați. Din start, asta îl plasează pe Nicușor Dan ca favorit.

S-a vorbit de 'stabilitatea' pe care PNL-PSD ar fi dat-o și 'bucuria' românilor. Am avut stabilitate în creștere de taxe. Din 2022 în 2023 au crescut taxele. Și probabil că, dacă se pierdea dosarul Roșia Montană, mai aveau scuză Ciolacu și Boloș să mai crească niște taxe. Să fim serioși, nimeni nu s-a bucurat de 'stabilitatea' asta, de creștere de taxe."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE