Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ramona Chiriac, reprezentanta Comisiei Europene în România, deschide lista coaliției la alegerile europarlamentare 2024

Ramona Chiriac, actuală șefă a Reprezentanței Comisiei Europene în România, ar fi cea care deschide lista comună pentru alegerile europarlamentare din partea alianței PSD-PNL, din informațiile Euronews România. Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a precizat la Euronews că aceasta a acceptat nominalizarea.

11/03/2024 , 21:10

Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, candidata cap de listă a coaliției la alegerile europarlamentare 2024

Ramona Chiriac, actuală reprezentantă a Comisiei Europene în România, a mai fost contactată săptămânile trecute de către conducerea PSD pentru același lucru, însă nu era clarificată problema dacă va putea sau nu să candideze. Ea a acceptat, în cele din urmă, nominalizarea.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „E o variantă foarte bună din punctul meu de vedere și este agreată de ambele partide din coaliție. În ședința de astăzi s-a luat această decizie. A fost contactată doamna Chiriac, care și-a dat acceptul pentru această candidatură. Iar mai departe vor curge numele politice. Dar aveam nevoie de un independent, e bine că este o doamnă. Avem favorabilitate pe lista comună PSD-PNL la europarlamentare pe sondajele din București, avem peste 51% intenție de vot, deci lucrurile sunt pe drumul cel bun în ceea ce privește candidaturile și lista pentru europarlamentare”.

Coaliția se întâlnește luni pentru lista comună la europarlamentare şi candidaţii la Primăria Capitalei

Update: Liderii coaliției se vor reuni luni pentru a stabili lista comună la alegerile europarlamentare şi candidaţii la Primăria Capitalei şi primăriile de sector, pe baza rezultatelor sondajelor interne comandate de ambele formaţiuni.

Duminică era programată o întâlnire, însă liderii celor două partide au decis să amâne pentru lun. O decizie finală este aşteptată abia după ce partidele îşi validează candidaţii în forurile de conducere.

De principiu, cele două părți au convenit ca pentru primele zece locuri considerate eligibile să vină o împărțire prin ”metoda fermoar”.

Știrea inițială: Membrii coaliției se reunesc, vineri, într-o nouă ședință, în care ar putea decide cine va deschide lista PNL-PSD la alegerile europarlamentare din iunie. Totodată, PSD și PNL caută să tranșeze problema reprezentării colegelor din partide pe lista eligibilă. De săptămâni bune, calculele sunt complicate de găsirea acelei persoane care va fi cap de lista comună, dar și de jocurile politice de culise care privesc candidaturile rezervate femeilor. Și nu e singura complicație.

Blocaj în privința listei pentru alegerile europarlamentare 2024

Potrivit calendarului alegerilor din 2024, sunt comasate alegerile locale cu cele europarlamentare, care vor avea loc pe 9 iunie 2024. Iar pentru Parlamentul European, vor exista liste comune.

În acest sens, Marcel Ciolacu susținea în februarie că lista alegerilor europarlamentare ar trebui deschisă de , care să fie independentă de cele două partide principale (PNL+PSD). O femeie „cu o carieră solidă, construită în afara lumii politice”, mai adăuga, recent, premierul.

Marcel Ciolacu: „Aș dori foarte mult să găsim o doamnă care să deschidă lista de europarlamentare a celor două partide. O doamnă care să nu fie nici membră PSD, nici membră PNL. Aș dori, normal, idealul să fie o doamnă care poate gândește liberal, dar are o meserie social-democrată sau invers. Și sunt ferm convins că în perioada următoare vom găsi”.

Liderii PNL și PNL sunt deciși astfel să aibă cel puțin cinci femei candidate pentru viitorul executiv european. Cap de listă, așadar - un posibil independent - și e luată în calcul Ramona Chiriac, actuală șefă a Reprezentanței Comisiei Europene în România, așa cum și-ar dori Marcel Ciolacu, potrivit surselor Euronews.

În discuțiile din coaliție apar probleme la europarlamentare din cauza revendicărilor PUSL

În jocul candidaturilor eligibile pentru lista comună la europarlamentare a intervenit, în ultimele săptămâni, și Dan Voiculescu, liderul Partidului Umanist Social Liberal (PUSL). El ar încerca să pună presiune atât pe liberali cât și pe social democrați ca să obțină, ca acum cinci ani, cel puțin trei locuri eligibile pe această listă de candidați la Parlamentul European. Potrivit surselor Euronews, Maria Grapini, actual eurodeputat pe listele PSD, are locul asigurat pe această listă de candidaturi eligibile. Problema care apare ar fi legată de acordarea altor locuri pe listă, pentru Lavinia Șandru și Sabina Iosub, cum și-ar dori Dan Voiculescu, și ar fi existat discuții și cu privire la o posibilă candidatură a fiicei acestuia, Camelia Voiculescu, dar conducerea PSD se opune unui astfel de scenariu.

În ceea ce privește PNL, în primele 10 locuri se va poziționa Adina Vălean, actualul comisar european pentru Transporturi, și poate și Alina Gorghiu, ministrul Justiției, care este susținută de unii lideri liberali din teritoriu.

Cert este că în momentul de față, liberalii susțin că nu emit nicio pretenție pentru candidata cap de listă, iar nominalizarea ei este rezervată premierului Ciolacu. Printre candidaturile discutate luate în calcul s-ar vehicula: Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, sau Cristina Chiriac, președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin.

Sondaj: Alianța PSD-PNL ar câștiga alegerile europarlamentare

În primul sondaj INSCOP după anunțul listelor comune, intențiile de vot scot la iveală o preferință majoră a românilor pentru candidații coaliției PSD-PNL la alegerile europarlamentare, cu 43,7%. Urmează cei de la AUR, cu un procent de 20,6%, iar Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei) are 17,7%.

Dintre cei chestionați, mai mult de jumătate dintre ei au o părere bună despre faptul că PSD și PNL au liste comune. În ceea ce privește participarea la alegerile comasate din 9 iunie (europarlamentare cu locale), aproape 60% dintre români spun că vor merge cu siguranță la vot. Sondajul INSCOP poate fi consultat aici. Întregul Sondaj INSCOP poate fi consultat aici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE