Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tinerii europeni, tot mai interesați de vot. În 2024, numărul tinerilor români așteptați la urne e mai mare decât cel al seniorilor

Politicienii de la vârful Uniunii Europene fac apel către tineri să iasă la vot. În România, spre exemplu, alegerile de anul acesta marchează o premieră. Aproape 4,6 milioane de tineri au drept de vot, fiind depășit pentru prima dată numărul seniorilor care votează. Statisticile Uniunii Europene arată că interesul tinerilor pentru alegerile europarlamentare a crescut în ultimii ani. Totuși, celelalte categorii de vârstă rămân mai preocupate de subiect.

Eurobarometru: 49% dintre tinerii europeni (18-24 de ani), interesați de alegeri

În rândul tinerilor alegători români, 1,1 milioane de persoane vor fi la primul scrutin în luna iunie. De altfel, 2024 este anul în care balanța votanților s-a răsturnat: Autoritatea Electorală Permanentă arată că la urne sunt așteptate anul acesta 4,2 milioane de persoane între 18 și 34 de ani, în timp ce în celelalte categorie de vârstă regăsim doar 3,9 milioane de votanți.

Tânără: ”Nu avem o voce, nu ne sunt ascultate problemele, nu ne sunt ascultate dorințele și aș vrea să fie un pic mai importantă și problema noastră.”

49% dintre tinerii europeni între 18 și 24 ani sunt interesați de alegerile europarlamentare din acest an, potrivit datelor Eurobarometru. Interesul este în creștere. Statisticile europene arată că în urmă cu 6 ani, doar 43% dintre persoanele din această categorie de vârstă erau preocupate de subiect.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: ”Cel mai bun sfat pentru cei care votează pentru prima dată? Votați! Tinerii nu sunt neapărat convinși că trebuie să voteze și asta mă îngrijorează. Dacă nu votați, altcineva va decide în locul vostru.”

Ce îi îngrijorează pe tinerii europeni

Între cele mai importante îngrijorări ale tinerilor se numără și accesul la sistemele de educație din celelalte state europene. Bursele Erasmus se calculează pe baza PIB-ului fiecărei țări. Prin urmare, bursa unui student francez, de exemplu, este mai mare cu câteva sute de euro față de cea a unui student român, ceea ce reprezintă un impediment major pentru mulți dintre tinerii de la noi din țară.

Credeți că vor crește fondurile europene pentru Erasmus vor crește în următoarea perioadă?

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: ”Este o întrebare care apare în România despre diferența de bani pe care o primiți în Erasmus și cât vă costă să stați. Mereu e o creștere de fonduri pentru Erasmus, în fiecare an. Vă promit că vom continua să facem asta, atât pentru programul clasic, cât și pentru Erasmus.”

Numărul de beneficiari români ai acestor programe a crescut de la an la an. Cele mai recente date, din 2022, arată că peste 50.000 de studenți români au avut ocazia să călătorească în alte state europene pentru studii. În afară de subiectele legate de educație, tinerii români se plâng de cât de dificil este să își găsească un loc de muncă. În România avem a doua cea mai mare rată de la nivel european de șomaj în rândul tinerilor.

Tânără: ”Oportunitățile noastre sunt destul de mici, mai ales după anii de licență, masterat. Multă lume caută experiență. Este greu să ai experiență dacă doar ai terminat studiile.”

La alegerile de anul acesta vor vota pentru prima dată cei născuți după aderarea României la Uniunea Europeană. Practic, ei nu cunosc o altă Românie, decât cea care e parte a marii familii europene.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE