Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vârsta minimă de vot, redusă la 16 ani, propune președintele interimar al Senatului

Președintele interimar al Senatului își dorește ca vârsta minimă pentru exercitarea dreptului de vot să fie redusă de la 18 la 16 ani. Declarația Alinei Gorghiu a fost făcută la CCR, în timpul ceremoniei Centenarului Constituției.

Alina Gorghiu, a afirmat, luni, că următoarea revizuire a Constituţiei poate fi momentul potrivit pentru a avea o lege fundamentală armonizată cu interesele societăţii, care să ţină pasul cu vremurile, adăugând că simpla enunţare a egalităţii de şanse s-a dovedit a fi "insuficientă" pentru acces egal între femei şi bărbaţi la funcţii elective şi responsabilităţi profesionale şi sociale.

„Va exista în viitor o revizuire a constituției actuale. Aici putem adăuga și reducerea vârstei de vot la 16 ani. Nu avem voie în România secolului XXI să nu implicăm tinerii în viața cetății, suntem în era digitalizării, pentru a stabili echilibrul dintre generații. Alte ţări europene sunt angajate deja pe acest drum. Belgia a scăzut vârsta de vot la 16 ani”, a spus Alina Gorghiu.

Ea a adăugat că, acum un secol, după desăvârşirea unităţii naţionale, pasul firesc era adoptarea unei noi Constituţii, transmite Agerpres.

Vârsta minimă de vot în Europa

Doar Austria și Grecia le permit tinerilor de 17 ani să voteze și la alegerile naționale.

Țările în care tinerii pot vota de la vârsta de 18 ani sunt Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Germania, Danemarca, Estonia, Spania, Finlanda, Franța, Croația, Ungaria, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Suedia, Slovenia, Slovacia, Regatul Unit, reprezentând 25 de țări, potrivit Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA).

Austria, Malta și Belgia acordă dreptul tinerilor de 16 și 17 ani să voteze la alegerile pentru Parlamentul European.

Consiliul Europei a promovat reducerea vârstei de vot la 16 ani, cel puțin pentru alegerile locale și regionale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE