Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD-PNL la Primăria București

Medicul Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar din București, este candidatul PSD-PNL la Primăria București, potrivit unor surse Euronews România.

Referitor la candidații la sectoarele Bucureștiului, încă mai sunt discuții la această oră, iar miercuri va fi o altă ședință PSD-PNL pentru a definitiva lista comună a coaliției la alegerile europarlamentare.

Totodată, independentul propus de PSD, arhitectul Tiberiu Florescu, ar urma să facă parte din echipa de campanie a medicului Cîrstoiu pentru PMB, potrivit surselor.

18/03/2024 , 13:33

Purtător de cuvânt al PSD: „Candidatura lui Piedone încurcă”

Nicolae Ciucă, președintele PNL: „Încă nu avem o concluzie, vom avea o ședință în această după amiază și la final vom prezenta decizia luată”.

Ciucă a fost întrebat și dacă medicul Cătălin Cîrstoiu ar fi un candidat potrivit pe care să îl susțină cele două formațiuni, PSD și PNL.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: „În coaliție am discutat încă de la început că avem nevoie de un proiect pentru București și de o echipă. Ca atare, că va fi domnul doctor, că vom avea și parte din echipa dumnealui care se va angaja în această campanie electorală, vom decide, cum am spus, în această după amiază. Important este, după toată această perioadă în care s-au căutat soluții, să venim cu decizia în care noi credem cu toții și care considerăm că va fi cât se poate de eficientă. (...)

Reporter: E vreo șansă să mergeți separat în momentul de față sau este clar că mergeți cu un candidat unic?

Nicolae Ciucă, președintele PNL: „Am discutat că avem nevoie de un candidat comun, de o susținere comună, pe un proiect comun (...)”.

„Avem nevoie de o persoană care, de-a lungul activității profesională să fi avut o experiență administrativă, o persoană care să fie în măsură să coaguleze o echipă și din echipa respectivă să facă parte oameni care știu ce presupune proiectul pentru următorii patru ani la Primăria Capitalei. Sigur, nu se vor rezolva aceste probleme în patru ani (...). Astăzi anunțăm candidatul”, a dat Ciucă asigurări.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Domnul Cîrstoiu are un profil care ar putea fi de succes pentru Capitală. Nu l-am cunoscut personal, dar domnul Florescu, iarăși, poate fi un candidat (...), e specialist în urbanism și așa mai departe, dar decizia poate fi luată prin consens în decizia de astăzi”.

„Toată această întârziere vine din acest peisaj politic extrem de complex la București în această perioadă. Există candidatura neașteptată a domnului Piedone care încurcă niște lucruri din perspectiva deciziei de vot a bucureștenilor. Există foarte multe discuții și în celelalte partide, iar coaliția PSD-PNL care are, în acest moment, pentru lista la europarlamentare o intenție de vot de peste 50%, are o responsabilitate uriașă și față de București. (...)”

Știrea inițială:

Coaliția PSD-PNL, criză de candidat la Primăria București: Calculele și riscul candidaturilor separate

Fără candidat decis la Primăria Capitalei, coaliția PSD-PNL își vede calculele complicate de recenta intrare în jocul pentru București a primarului de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone. Tributari propriei strategii de tergiversare a acestei decizii pentru a evita astfel un precedent periculos legat de viitorul candidat pentru prezidențiale, liberalii riscă însă să se confrunte cu scenariul dezastruos înregistrat la localele din 2016. În paralel, în încercarea de a neutraliza șansele de candidatură ale Gabrielei Firea, conducerea PSD este, la rândul său, tot mai aproape de un alt scenariu: cel din 2008, atunci când Sorin Oprescu l-a înfrânt pe candidatul PDL la acea vreme, Vasile Blaga, cu sprijinul tacit al lui Traian Băsescu.

Declarativ, atât liderii PNL, cât și PSD par partizanii candidatului comun pentru Primăria Capitalei. După respingerea dură de către propriile electorate a unui candidat comun cu carnet de partid, cele două părți mai testează acum în sondaje doar scenariul unui independent, susținut de ambele partide. Un astfel de candidat ar constitui un semnal important, nu doar pentru București, ci și pentru posibilul acord anterior momentului 9 iunie, privind o listă comună la alegerile europarlamentare și, de ce nu, inclusiv prezidențiale. Conștienți de riscuri, liderii liberali au optat pentru o strategie de uzură, de erodare a scenariului candidat comun, susțin analiștii politici.

Cristian Pârvulescu, analist politic: ”Este clar că cei care tergiversează sunt cei de la PNL care și-ar dori să existe candidați diferiți sau, în orice caz, lecția candidaturii la Primăria Generală să fie una care să nu ducă la un candidat unic la alegerile prezidențiale.

Alegerile din București, mai ales pentru primarul general al Capitalei, vor seta electoratul și asta contează enorm.”

În prezent, singurii candidați cerți sunt actualul primar al Capitalei, Nicușor Dan și Mihai Enache, asumat de catre George Simion, liderul AUR. Nicușor Dan este susținut de către liderii noii alianțe electorale, formată de USR, PMP și Partidul Forța Dreptei și mizează pe ezitările din coaliție.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: ”Bucureștiul este un oraș foarte complicat, cu probleme pe mai multe paliere care sunt interconectate între între ele și nu poți... Poți să fii manager, poți să ai orice fel de meserie. Nu poți să faci un program pentru București în acest interval foarte scurt.

Ce ar fi trebuit să facă partidele în mod serios; ar fi trebuit să vină cu niște candidați care să apară acum un an, acum doi ani, acești candidați de acum un an, de acum doi ani, ar fi trebuit să vorbească cu un specialist și să vină cu un proiect”.

Nicușor Dan mizează și pe fragmentarea voturilor PSD-PNL, prin intrarea în jocul electoral a noului candidat, Cristian Popescu Piedone, edilului sectorului 5 și lider executiv al PUSL, partidul condus din umbră de patronul media, Dan Voiculescu.

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului: ”Eu mă bazez pe inteligența electoratului, cei care îi vor trimite. E adevărat Piedone și asta e stresul lor. Piedone ia de la din tote și cerul politic PSD, PNL și de la USR ca primar.

Cu siguranță voi fi primul pe listă la la europarlamentare. Negocierea cu partidele ia-mă nene și pe mine s-a închis”.

În prezent, coaliția îi măsoară într-un nou sondaj pe medicul Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență din Capitală, și pe Tiberiu Florescu, prorector al Universității de Arhitectură Ion Mincu. Potrivit însă unor surse citate de Euronews, rezultatele noilor măsurători vor netezi mai degrabă drumul spre candidaturi separate la Primăria Generală, un scenariu agreat în special de către conducerea PNL.

Pentru liderul PSD, Marcel Ciolacu, eșecul găsirii unui candidat comun cu șanse ar echivala cu susținerea candidaturii Gabrielei Firea. Și cu punerea în scenă a modelului prin care Traian Băsescu și-a neutralizat în 2008, propriul adversar din PDL, Vasile Blaga, sabotându-i la acea vreme candidatura și susținându-l Sorin Oprescu ca independent, susțin sursele citate. De această dată, Piedone ar juca rolul lui Oprescu în calculele din Kisellef numărul 10.

Alexandra Rădulescu, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice: ”Cred că e un pic din fiecare. Adică cred că la cele două scenarii evocate aș adăuga în ecuații și pe primarul Piedone. Nu văd de ce nu ar încerca să să pună în mișcare mașinării similare cu ce am mai încercat, mai ales PSD pentru că PSD este cel care a avut mai degrabă câștig de cauză atunci.

Este un aparent un paradox, dar de fapt cred că se poate explica prin mecanisme care țin nu numai de aura, știu și eu, eroului eroului salvator care se opune într-un fel mai nortodox autorității. Dar chiar și e o manifestare a neîncrederii în autoritate.

Tocmai pentru ca populația însă și este mai degrabă înclinată să nu mai aibă încredere în în decizia politică. Sunt instituții care, apropo de sondaje, în sondaje sunt creditate cu foarte puțin din încrederea din încrederea electoratului”.

Situația tuturor candidaților pentru Primăria Generală s-ar putea tranșa abia miercuri în coaliție, atunci când se vor analiza rezultatele ultimului sondaj comandat și numele noi măsurate. Până atunci, partidele de guvernare au decis să aibă, ca prim test, candidați comuni la toate primăriile de sectoare, dar și liste comune cu candidați la toate Consiliile Locale de sectoare și la Consiliul General al Capitalei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE