Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Firea, Burduja, un medic și un arhitect, măsurați în sondaje pentru Primăria București

Liderii PSD și PNL ar fi trebuit să cadă de acord, în sfârșit, pe cine aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei, însă nu a fost luată o decizie, după ședința coaliției de joi. În schimb, vor fi candidați comuni la sectoare, a precizat Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, la Euronews România.

15/03/2024 , 12:06

Pe cine testează PSD și PNL în sondaje pentru Primăria Capitalei

Managerul Spitalului Universitar, medicul Cătălin Cîrstoiu, și arhitectul Tiberiu Florescu sunt testați în sondaje pentru o posibilă candidatură la Primăria Capitalei, alături de fostul primar Gabriela Firea și de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au declarat surse politice pentru Euronews România.

În vârstă de 50 de ani, Cătălin Cîrstoiu este manager al Spitalului Universitar de Urgență București și șef al Secției de Ortopedie-Traumatologie I a Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB, precum decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității „Carol Davila” din București (UMFB).

Tiberiu Florescu (53 de ani) este arhitect, președintele Registrului Urbaniștilor din România. El este profesor universitar și prorector la Universitatea de Arhitectură ”Ion Mincu” din București.

15/03/2024 , 10:14

PSD și PNL nu au luat încă o decizie privind candidatul la Primăria Capitalei

PSD și PNL iau în calcul varianta unei candidaturi comune pentru toate consiliile de sector și pentru Consiliul General al Municipiului București, au declarat surse politice pentru Euronews România.

Cât despre Primăria Capitalei, partidele din coaliția guvernamentală vor realiza un studiu de tip focus grup în care ar urma să fie măsurate din nou patru nume.

Este vorba despre fostul primar general Gabriela Firea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, managerul Spitalului Universitar, medicul Cătălin Cîrstoiu și încă un nume.

De asemenea, pentru Primăria Sectorului 5 se anunță un candidat surpriză, mai spun sursele citate.

UPDATE - PSD și PNL au decis, joi, să aibă candidați comuni la sectoarele 1, 2 și 5. Potrivit unor surse din coaliție, Sebastian Burduja ar putea să fie candidatul la sectorul 1, Rareș Hopincă, la sector 2 și un alt membru PSD la sectorul 5. Referitor la celelalte sectoare - 3, 4 și 6 - s-ar fi stabilit deja că vor fi susținuți primarii aflați în funcții: Robert Negoiță, Daniel Băluță și Ciprian Ciucu.

Discuțiile în coaliție despre Primăria Capitalei vor fi reluate, iar liderii celor două partide PSD și PNL vor comanda noi sondaje.

Știrea inițială:

Ședință decisivă în coaliție. PSD și PNL decid dacă merg împreună sau separat la alegerile din București

La această oră este în plină desfășurare la Guvern o ședință decisivă a coaliției. Liderii PSD și PNL ar trebui să cadă de acord, în sfârșit, pe cine aruncă în lupta pentru primăria Capitalei și pentru primăriile de sector. Ambele partide își fac calculele, astfel încât să aibă cât mai mult de câștigat și cât mai puține de pierdut. Au de ales din această perspectivă între candidați comuni sau separați.

Decizie grea a coaliției pentru primăriile din București

În acest moment, există pe masă două scenarii: fie PSD și PNL vor avea un candidat comun pentru Primăria Capitalei și vor ajunge la un consens și pentru celelalte sectoare din București, mai exact sectoarele 1 și 2, acolo unde, deocamdată, nu este clar ce candidați vor propune cele două mari partide, pentru că deja s-a stabilit ca la sectoarele 3, 4 și 6 vor fi susținuți primarii aflați deja în funcții.

Celălalt scenariu este cel în care cele două partide din coaliția de guvernare nu ajung la un consens și atunci vor trebui să își susțină propriii candidați, atât la Primăria Capitalei, cât și la primele două sectoare din București.

Până acum, dintre numele sondate de către cele două partide, atât pentru Primăria Capitalei, cât și pentru sectorul 1, doar Sebastian Burduja și-a făcut apariția la sediul Guvernului, cu puțin timp înainte de începerea ședinței – o ședință extinsă, la care participă toți liderii importanți din PSD și PNL, în frunte cu premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă. Și-ar dori, atât sociali democrații, cât și liberalii ca în această seară să încheie această „poveste” și, de acum înainte, să se concentreze pe campania electorală.

Ultimele sondaje arată că bătălia va fi între actualul primar general, Nicușor Dan, și primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

Cristian Popescu Piedone ar câștiga alegerile pentru primăria Capitalei, în toate scenariile în care ar candida. Pe de altă parte, pus în fața unui candidat comun PSD-PNL, actualul edil, Nicușor Dan, ar fi favorit, indiferent cine ar fi contracandidatul: Gabriela Firea, Sebastian Burduja sau Ionuț Lupescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE