Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analist politic: Rușii ar fi boicotat masiv alegerile prezidențiale dacă nu ar fi fost luate măsuri împotriva lor

Rușii ar fi boicotat masiv alegerile prezidențiale dacă nu ar fi fost luate măsuri de constrângere împotriva lor. Declarația a fost făcută de analistul de politică externă, Sergiu Mișcoiu, la Euronews România. El a ținut să precizeze că boicotarea scrutinului din Rusia ar fi fost singura opțiune prin care cetățenii puteau arăta că regimul nu are o majoritate largă.

Alegerile prezidențiale din Rusia 2024 sunt în desfășurare și acum.

Analist: „Nu are nimeni niciun dubiu că votul este un simulacru”

Sergiu Mișcoiu, analist de politică externă: „Votul acesta este un simulacru și nu are nimeni niciun fel de dubiu că nu ar fi un simulacru. Cred că și mulți dintre cei care îl votează pe Vladimir Putin acum știu că alegerile nu se desfășoară în condiții de libertate”.

Sergiu Mișcoiu, analist de politică externă: „Boicotarea masivă și apelul la boicot sunt de multe ori singurele soluții pentru a arăta că sistemul nu se bucură de o legitimitate reală, deci, că este un sistem care face alegeri doar pe hârtie. Și am fi putut avea această evoluție în Rusia dacă nu ar fi fost foarte bine organizată această constrângere prin transport, la urne, prin control, sunt imagini halucinante inclusiv cu militari care duc persoane în vârstă la urne și intră cu ele în secția de votare pentru a se asigura că acestea votează.

Deci, suntem într-un sistem în care nici măcar această variantă nu mai este una la îndemână a rușilor și singura alegere pe care aceștia ar putea-o avea ar fi destul de riscantă în multe locuri, ar fi aceea de a nu vota cu Vladimir Putin sau de a-și anula buletinul de vot. Aceasta este destul de puțin relevant în măsura în care putem să ne imaginăm și cum sunt numărate buletinele de vot”, a mai adăugat acesta, la Euronews România.

Prezenţa la vot, mai mare decât cea înregistrată la alegerile din 2018

Rata de participare la alegerile prezidenţiale din Rusia a depăşit 74% până la ora 14:15, ora Moscovei (11:15 GMT). Prezenţa la vot este mai mare decât cea înregistrată la alegerile din 2018, când participarea a fost de 67,5%. Aceste date includ votul electronic de la distanţă şi votul în persoană la secţiile de votare. Populația cu drept de vot este estimată la 112 milioane de cetăţeni.

Din acest moment, mai sunt sub puțin peste două ore până la închiderea ultimelor secţii de vot, a informat Comisia Electorală Centrală (CEC) a Rusiei, citată de EFE, potrivit Agerpes.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE