Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În ce situație economică se regăsește Rusia, în preajma unui nou mandat al lui Putin

Pe cale de a-și consolida puterea încă șase ani, președintele rus Vladimir Putin se raportează la o economie care a rezistat, în pofida sancțiunilor aplicate de statele occidentale Moscovei în ultimii doi ani de la declanșarea războiului din Ucraina. Cheltuielile masive ale Rusiei pentru echipamente militare și plățile către soldații voluntari au impulsionat economia, cu toate că rata inflației este aproape dublă față de ținta stabilită de Banca Națională. În condițiile în care șomajul se menține la cote scăzute, Rusia ar urma să înregistreze o creștere economică de 2,6% în acest an, conform estimărilor Fondului Monetar Internațional.

Rușii se confruntă cu prețuri tot mai mari în cazul unor produse de bază importate, precum fructele, cafeaua și uleiul de măsline. Cele mai multe dintre mărcile globale au dispărut sau au fost transformate în ”clone” rusești, aflate în proprietatea Kremlinului. Tot mai multe mașini chinezești circulă pe străzi, iar cei care vor produse cosmetice de lux întâmpină dificultăți în a le procura.

În schimb, nu au avut loc schimbări majore din punct de vedere economic pentru majoritatea oamenilor din Rusia lui Vladimir Putin, la mai bine de doi ani după ce liderul rus a ordonat invadarea Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie 2022.

Este modul în care arată economia rusă, în pofida sancțiunilor drastice care au dus la întreruperea relațiilor comerciale cu Europa, SUA și aliații lor.

Acest sentiment de stabilitate este unul dintre principalele atuuri ale lui Vladimir Putin, care își ”orchestrează” victoria în alegerile prezidențiale din 15-17 martie pentru un al cincilea mandat de șase ani.

De ce Rusia ar putea avea creștere economică în pofida inflației ridicate

Inflația este mai mare decât și-ar dori cei mai mulți oameni - peste 7%, mai mult decât ținta de 4% stabilită de Banca Centrală. În schimb, șomajul este scăzut, iar economia ar trebui să crească cu 2,6% în acest an, dublu față de prognoza anterioară, arată datele Fondului Monetar Internațional. Asta înseamnă că economia rusă ar putea depăși avansul economic de 0,9% prevăzut pentru Europa.

Potrivit The Associated Press, cheltuielile masive ale Rusiei pentru echipamente militare și plățile către soldații voluntari dau un impuls puternic economiei. Creditele ipotecare subvenționate de Guvern sunt un sprijin pentru oamenii care cumpără apartamente, ceea ce dă un impuls puternic sectorului construcțiilor, după cum o demonstrează mai multe ansambluri mamut care se construiesc pe malurile râului Moscova.

Inflația deranjează, dar, de asemenea, nu este nimic nou. Rusia a devenit mai autosuficientă în producerea propriilor alimente după 2014, când a anexat peninsula ucraineană Crimeea, iar sancțiunile occidentale rezultate au determinat Guvernul să interzică o gamă largă de importuri de alimente din Europa.

Cheltuielile guvernamentale planificate pentru acest an sunt aproximativ duble față de cele din 2018. Cu toate acestea, deficitul rămâne gestionabil, deoarece impozitele și veniturile din petrol sunt încasate în continuare.

Așa-numitele importuri paralele prin țări terțe, cum ar fi Georgia, Kazahstan sau Uzbekistan, au permis rușilor înstăriți să cumpere în continuare produse occidentale - de la adidași la telefoane mobile și mașini - de la companii care nu mai fac afaceri în Rusia, de obicei cu o marjă de profit semnificativă.

Rușii sunt dispuși să plătească dublu pentru produse occidentale

În pofida sancțiunilor, un SUV BMW poate fi cumpărat cu ușurință în Rusia, însă la un preț dublu decât cel perceput în Germania. Compania IKEA și-a închis cele 17 magazine din Rusia, dar mobilierul și produsele sale pentru casă pot fi cumpărate online - contra cost.

Apple a ieșit de pe piața rusă, dar un iPhone 15 Pro Max cu 512 GB se vinde pe site-ul rusesc Wildberries cu echivalentul în ruble a 1.950 de dolari, cam cu cât se comercializează în Germania.

Cu toate acestea, companiile se confruntă cu lipsa forței de muncă, în condițiile în care sute de mii de oameni au părăsit Rusia, după începerea invaziei din Ucraina pentru a evita mobilizarea. Alți sute de mii au fost recrutați în Armată.

Între timp, exporturile de petrol ale Rusiei au direcționate din Europa spre China și India din cauza boicoturilor aliaților Ucrainei. Pentru a evita sancțiunile și plafonarea prețului la transporturile de petrol, Moscova a trebuit să cheltuiască miliarde pentru a cumpăra o flotă fantomă de petroliere îmbătrânite care nu folosesc asigurători occidentali care trebuie să onoreze prețul plafonat.

De asemenea, Rusia a pierdut piața profitabilă de gaze naturale din Europa, după ce a tăiat cea mai mare parte a aprovizionării prin conducte.

Piața auto din Rusia, invadată de producători chinezi

Industria auto a fost afectată, după ce retragerea unor companii precum Renault, Volkswagen și Mercedes de pe piața rusă. China a înlocuit Uniunea Europeană ca principal partener comercial al Rusiei, iar vehiculele chinezești au preluat rapid jumătate din piața auto în 2023, potrivit Ward's Intelligence.

De asemenea, multe companii străine au plecat sau și-au vândut afacerile unor parteneri locali la prețuri de nimic. Altele, printre care producătorul danez de bere Carlsberg și compania franceză de produse alimentare Danone, și-au văzut afacerile din Rusia confiscate de Guvern.

"Economia joacă un rol foarte important în toate alegerile lui Putin", a declarat Janis Kluge, expert în economia rusă la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate. "Pentru majoritatea rușilor, care aleg să ignore războiul, economia este cu adevărat cea mai mare problemă".

Stabilitatea economică "este un semnal pe care Putin îl poate folosi față de celelalte elite că este încă capabil să mobilizeze masele. Iar pentru asta, trebuie să fie autentică și nu doar o cifră manipulată", a spus Kluge.

"Așadar, este încă important să existe acest sprijin autentic, chiar dacă nu există nicio șansă ca alegătorii să schimbe cine se află la putere", a mai spus el.

Produsul intern brut, producția totală de bunuri și servicii a economiei rămân "un concept abstract" pentru oamenii obișnuiți, iar cursul de schimb al rublei este un simbol mai puțin important decât era odată, deoarece majoritatea oamenilor nu pot călători și sunt mai puține bunuri importate ce pot fi cumpărate, a spus Kluge.

Creșterea prețurilor din Rusia, ținută în frâu prin dobânzi ridicate

Banca centrală a majorat rata dobânzilor la 16% pentru a ține sub control creșterea prețurilor. Guvernul a sprijinit moneda rusă cerându-le exportatorilor să schimbe în ruble câștigurile din produse precum petrolul, menținând prețurile pentru importurile rămase.

Și o interdicție de 6 luni a exporturilor de benzină, începând cu 1 martie, va contribui la menținerea prețurilor carburanților la un nivel scăzut în Rusia.

De asemenea, guvernul a oferit credite ipotecare pentru apartamente la rate ale dobânzii subvenționate drastic - o măsură care sporește sentimentul de prosperitate personală al oamenilor, dar care, în cele din urmă, va lovi guvernul cu o factură mare.

Kluge a declarat că factorul cheie a fost capacitatea Rusiei de a continua să exporte petrol și gaze naturale către noi clienți din Asia. Atâta timp cât prețul petrolului se menține, Rusia poate menține nivelul ridicat de cheltuieli pentru armată și programe sociale "la nesfârșit", a spus Kluge.

În ianuarie, Rusia a obținut aproximativ 15,6 miliarde de dolari din venituri din exportul de petrol, potrivit trackerului de petrol rusesc al Școlii de Economie din Kiev. Asta înseamnă aproximativ 500 de milioane de dolari pe zi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE