Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri prezidențiale Rusia 2024. Expert: Epoca lui Putin ar putea lua sfârșit dacă rușii ar ieși în stradă în număr cât mai mare

Incidentele petrecute în mai multe secții de votare din Rusia ar putea fi scânteia care să declanșeze o schimbare. Miroslav Tașcu-Stavre, analist de politică externă, este de părere că epoca lui Vladimir Putin ar putea lua sfârșit dacă rușii ar ieși în stradă în număr cât mai mare.

Expert: „Dacă ies în Sankt Petersburg sau în Moscova 1.000.000 de oameni pe străzi, epoca Putin s-a terminat”

Miroslav Tașcu-Stavre, analist de politică externă: „Toate lucrurile astea cumulate, toate lucrurile astea care ne arată oameni curajoși în stradă pot să fie - dacă vreți - embrionul pentru ceea ce vrea să vină. Pentru că lucrurile astea vin la pachet cu alte lucruri, care ușor, ușor, rusul de rând le pierde, le simte (...)”.

Sunt indicii că, poate, mai devreme sau mai târziu ceva se va schimba la Kremlin?

Miroslav Tașcu-Stavre, analist de politică externă: „Da, cu siguranță. O manifestație populară, așa cum a fost în timpul perioadei Miloșevici, o schimbare venită... Dacă ies în Sankt Petersburg sau în Moscova 1.000.000 de oameni pe străzi, să știți că epoca Putin s-a terminat. Despre asta vorbim. Deci, orice încercare... Nu, nu vor putea... Așa cum n-au putut cei care au încercat să dea lovitura de stat împotriva lui Elțîn în 1990... n-au reușit să împiedice voința poporului, nici astăzi nu cred că e cineva capabil să împiedice voința poporului decât făcând, până la urmă, un război civil și înecând în sânge.

Problema care rămâne, însă, este că foarte mulți oameni continuă să îl susțină pe Vladimir Putin pentru că amestecul acesta al ortodoxiei, al naționalismului, al imperiului Petru cel Mare, al Occidentului decadent care încearcă, de fapt, să pună Rusia în genunchi, lucrurile astea au fost și sunt prizate (...)”, a mai spus analistul de politică externă, în direct la Euronews România.

Vladimir Putin a votat online, vineri, în prima zi a alegerilor prezidenţiale.

Prezența la vot la alegerile prezidențiale din Rusia a fost de 40,05%, până la ora 13:32, ora Moscovei (12.32, ora României), sâmbătă, în cea de-a doua zi de a scrutinului, arată datele Comisiei electorale centrale, citate de agenția Ria Novosti.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE