Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Traseismul politic va fi legalizat temporar de Guvern. Zeci de aleși locali din mai multe județe au plecat de la PNL la PSD

Zeci de primari și consilieri schimbă sigla partidului cu trei luni înainte de alegerile locale și europarlamentare. Cele mai multe transferuri se fac în interiorul coaliției, de la PNL, la PSD, ceea ce încinge spiritele în cele două formațiuni partenere. Detensionarea este așteptată totuși tot de la centru. Și se va întâmpla săptămâna aceasta. Guvernul adoptă o ordonanță de urgență prin care le permite primarilor să candideze din partea altui partid, fără să-și piardă mandatul. 

În județul Iași 17 consilieri locali din două comune, un viceprimar și doi primari au decis să plece din Partidul Național Liberal, care i-a susținut la scrutinul din urmă cu patru ani. Liderii locali social-democrați nu au fost deloc surprinși că au colegi noi. 

Bogdan Cojocaru, șeful filialei PSD Iași:Din cauza problemelor cu legea, problemelor penale pe care le au cei implicați la cel mai înalt nivel și mă refer aici doar la cei care conduc astăzi Consiliul Județean, e foarte greu pentru aceste persoane, având aceste probleme penale, să deschidă... nu-i primesc colegii lor la București, să deschidă uși pentru a rezolva problemele cu care se confruntă comunitatea. Avem acest dialog continuu.” 

Viceprimarul comunei Lespezi din Iași pare să aibă alte motive. Se visează primar, dar nu ar putea să devină candidat în fața edilului în funcție, de la PNL. Așa că se mută la PSD

Lucian Marcu, viceprimarul comunei Lespezi, județul Iași: ”Motive ca să schimb tabăra... a fost să pot merge și eu pe un drum al meu, pe un drum care mi-am propus să fac mai mult decât am putut face până acum. Ca și partid am ales pentru că domnul primar actual are o vechime destul de îndelungată și muncă depusă în favoarea partidului. Nu pot să iau, să înlătur, să cer eu sau nu mi-aș fi permis niciodată în viață să pot înlătura pe cineva care a depus o muncă de atâția ani și cu reușite.”

În Botoșani, într-o singură zi nouă primari au trecut de la PNL la PSD. Traseismul e în floare și în sudul țării.  

Marius Oprescu șeful filialei PSD Olt: ”Nu s-au regăsit la PNL Olt. Așa cum știți, organizația PNL Olt a intrat într-o degringoladă odată cu schimbarea vechii conduceri. Este vorba despre patru primari care și-au exprimat intenția de a veni alături de noi, alături de Partidul Social Democrat. Și bineînțeles, așa cum am spus-o de fiecare dată, ușile organizației noastre sunt deschise pentru toată lumea.”

Marius Oprescu, șeful filialei PSD Olt: ”Nu pot să zic că le-a convenit exact atunci când... dar să știți că în teritoriu lucrurile stau altfel decât la centru și așa au stat tot timpul.” 

Guvernul va legifera traseismul primarilor prin OUG

Numai că acum Guvernul vrea să-i ajute pe cei din teritoriu care nu se mai regăsesc în partidul lor, mai ales că scrutinul local se desfășoară cu trei luni mai devreme decât se încheie mandatele actuale. Săptămâna aceasta adoptă o ordonanță de urgență care le permite primarilor să schimbe partidul fără să-și piardă funcția. Oferta este valabilă timp de două luni, aprilie și mai. 

Adi Zăbavă, analist politic: ”În bună parte din cazuri, primarii vor să plece de la PNL către PSD și să candideze din partea PSD. Nu sunt neapărat racolați ori dați de către PSD. Sunt absolut sigur că există și astfel de cazuri. Dar în cea mai bună parte din cazuri cred că e vorba de o decizie personală, ce ține de calcul politic. Eu cred că vor mai exista transferuri, indiferent de ceea ce se va decide la centru.” 

 La nivel declarativ, însă, nimeni nu încurajează traseismul. 

Marcel Ciolacu, președintele PSD: ”Mi-aș dori să nu se mai întâmple astfel de lucruri, fiindcă am intrat într-o cu totul altă logică, am intrat într-o logică de alianță electorală pentru alegerile europarlamentare și cred că astfel de lucruri vor aduce tensiuni în interiorul coaliției.” 

Nicolae Ciucă președintele PNL: ”I-am zis aseară calicie. Asta este o atitudine care până la urmă se întoarce împotriva clasei politice și se întoarce împotriva primarilor care au această abordare a traseismului politic. Și asta o fac cei care sunt nesiguri pe ei.”

Nu este prima dată când primarii au parte de ajutor pentru a schimba partidul și a rămâne în funcție. În urmă cu 10 ani, înainte de alegerile locale, Guvernul Ponta a aprobat deja renumita ordonanță 55 care le dădea libertate aleșilor locali timp de 45 de zile. După ce în jur de 500 de primari au schimbat tabăra, ordonanța a fost declarată neconstituțională, dar nu a mai contat, pentru că deja produsese efecte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE