Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Răspunsul ANI, legat de incompatibilitatea lui Cîrstoiu: „Nu sunt informații publice”. Ciolacu și Ciucă i-au cerut medicului explicații

În ciuda scandalurilor în care este implicat, medicul Cătălin Cîrstoiu continuă să fie susținut de coaliția PSD-PNL drept candidat la Primăria Generală a Capitalei. Nici vorbă să se retragă sau să fie retras, susțin liderii actualei guvernări, după ce s-a aflat că ANI l-a anchetat pe Cîrstoiu pentru incompatibilitate și conflict de interese încă de acum patru ani. Manager de spital de ani buni, medicul candidat ar fi prestat în paralel servicii medicale, contracost, la clinica privată, al cărui acționar majoritar este acesta împreună cu soția sa.

Candidatul Cîrstoiu, susținut până la capăt de PNL și PSD

Reporter: Cu domnul Cîrstoiu ați discutat, domnule Ciucă?

Nicolae Ciucă: Nu încă.

Actualul candidat PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, este subiectul unei sesizări de incompatibilitate și conflict de interese din partea Corpului de Control al Guvernului încă de acum patru ani. Potrivit noilor informații făcute publice de presă, Cîrstoiu ar fi continuat în toți acești ani să-și exercite abilitățile medicale la propria clinică privată, în paralel cu calitatea de manager al Spitalului Universitar de Urgență București, prestând consultații contracost pacienților. Confruntat cu această situație, Cîrstoiu invocă ANI. Și „mizeriile” de campanie.

Cătălin Cîrstoiu: „Eu nu am încălcat legea, nu sunt în incompatibilitate”

Cătălin Cîrstoiu, candidat la Primăria Capitalei: „Este o investigație a Agenției Naționale de Integritate. A fost trimis și un comunicat pe care l-am văzut în presă, așa încât să lăsăm instituțiile statului să își facă treaba. Doi, vreau să vă spun un lucru. Eu nu am încălcat legea, nu sunt în incompatibilitate, iar mizeriile din campania electorală sunt tipice și mă așteptam la acest lucru. Probabil că contracandidații mei nu găsesc altă cale decât să abordeze în felul ăsta această campanie”.

Răspunsul Agenției Naționale de Integritate, legat de incompatibilitatea lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt informații publice”

Arătată cu degetul, Agenției Naționale de Integritate se ascunde în spatele prevederilor legale. Într-un răspuns pentru Euronews România, instituția susține că informațiile solicitate nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public și că va comunica, potrivit legii, „stadiul evaluării precum și soluția dispusă, în mod exclusiv, persoanei evaluate, precum și petentului”.

Între timp, liderii Coalitiei iși mențin susținerea pentru candidatul comun la Primăria Capitalei.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Cătălin Cîrstoiu - am înțeles și eu din presă - este și bogat. Cred că asta-i latura PNL-istă. Nu cred că merge la primărie să se îmbogățească, pentru că tocmai au demonstrat ceilalți că sunteți un om bogat. Nu știu cât de bogat, dar o să ne explicați. Nu am înțeles-o nici p-aia cu incompatibilitatea, că soția dvs e șefă de secție și dvs sunteți manager. Medicii, de obicei, se căsătoresc, în facultate, în grupă, pentru că nu au timp de socializare pentrucă trebuie să învețe câte 12 ore pe zi ca să ia rezidențiatul și să termine acea facultate. Și fiul meu s-a căsătorit cu o colegă de grupă”.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL: „Vom depune candidatura la BEC, nu se pune problema retragerii. Este o speculație, este lansată de către adversarii domniei sale, de către contracandidați, domnia sa rămâne candidatul PNL-PSD. Vă spun cu siguranță, nu există discuții cu un alt candidat. În fiecare dimineață, la ora 8, suntem alături de domnul Cîrstoiu. Cel puțin, domnul Tudose, eu, Sebastian Burduja, Gabriela Firea (...). Nu am avut o discuție legată de această chestiune. vom avea o discuție, dar discutăm alte chestiuni”.

Potrivit surselor Euronews, nemulțumiți de impactul mediatic al noului scandal, liderii Coaliției l-au convocat pe Cătălin Cîrstoiu la Vila Lac și i-au cerut explicații.

O eventuală retragere din cursa electorală nu este, însă, luată în calcul, pentru că ar fi tardivă și ar echivala cu o recunoaștere a situației lui Cîrstoiu cu efecte electorale negative și mai mari decât cele din prezent, susțin sursele citate.

Calendarul alegerilor din 2024

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE