Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cătălin Cîrstoiu ar putea fi retras din cursa pentru Primăria Capitalei, pe fondul acuzațiilor de incompatibilitate. Politolog: Nu a fost depusă oficial candidatura

PSD și PNL ar putea decidă să nu îl mai susțină pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei, pe fondul acuzațiilor de incompabilitate ce planează asupra managerului spitalului Universitar din București. În direct la Euronews România, politologul Cristian Pîrvulescu a evidențiat că ”încă nu a fost depusă oficial” candidatura lui Cîrstoiu la alegerile locale, motiv pentru care partidele din coaliția de guvernare urmează să decidă în funcție de rezultatele sondajelor ”dacă vor putea susține până la capăt această candidatură”.

Invitat în emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, profesorul Cristian Pîrvulescu a explicat că deja există controverse în jurul medicului Cătălin Cîrstoiu, în legătură cu posibila stare de incompatibilitate în care s-ar fi aflat.

”Asta înseamnă că e un candidat puternic, pentru că n-ar fi atacat dacă n-ar conta. Astea sunt atacuri. Nu e important dacă e adevărat sau nu. Important este că apar acum, nu au apărut înainte aceste informații.

Aceste informații nu fac decât să îl dezechilibreze, în condițiile în care este un contracandidat atât al primarului general, cât și al lui Cristian Popescu Piedone.

Vorbim despre un concurs în trei în care totuși, domnul Cîrstoiu a plecat mai din spate, foarte din spate. Ceilalți doi erau mult mai bine cunoscuți, ori își câștigi notorietate în astfel de situații nu este cel mai plăcut lucru”, a explicat decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA.

Cristian Pîrvulescu, despre acuzațiile de incompatibilitate la adresa lui Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt un șir de atacuri care îl dezechilibrează”

Politologul a explicat și de ce îi va fi dificil lui Cătălin Cîrstoiu să câștige notorietate într-o perioadă scurtă de timp până la alegerile pentru Primăria Capitalei.

”Nu sunt convins că e așa de ușor, mai ales când este vorba despre un medic, un manager al unui spital (Spitalul Universitar, n.red) care l-a dat și pe Sorin Oprescu.

A fost primar al Bucureștiului care a terminat al doilea mandat înlănțuit și apoi a fost condamnat pentru corupție și e imposibil pentru unii dintre alegători și cei care se prezintă la vot să nu facă corelația”, a precizat Cristian Pîrvulescu.

Politolog: Cîrstoiu are ceva schelete în dulap

De asemenea, profesorul a amintit că în 2020, Corpul de Control al Guvernului Orban a întocmit un raport prin care îl acuză pe medicul Cătălin Cîrstoiu de incompatibilitate.

”Și premierul Ciolacu nu era în cel mai bun moment atunci când a fost întrebat. E o chestiune care-l afectează.

Sunt un șir de atacuri care îl dezechilibrează. Au loc în general în media online, pe platforme de știri care au un public special. Acest public special contează în alegeri.

Problema domnului Cîrstoiu, atunci când și-a anunțat candidatura, are ceva schelete în dulap”, a mai spus Pîrvulescu.

Pîrvulescu: ANI nu poate să tacă la infinit

”Sunt probleme absolut legitime. Lumea trebuie să afle dacă există un raport al Corpului de Control al premierului, acest raport nu poate să fie ținut secret, iar concluzia la care a ajuns ANI e obligatoriu de aflat. ANI nu poate să tacă la infinit”, a afirmat profesorul de Științe Politice.

De asemenea, politologul a mărturisit că nu a înțeles de ce PSD și PNL au decis să sprijine candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei ”câtă vreme toate aceste probleme care ies acum la suprafață erau absolut plauzibile, de la început”.

”Au vrut să se sacrifice? Au vrut să-l susține pe Piedone? Sunt întrebări care merită un răspuns”, a mai spus politologul.

Cristian Pîrvulescu, despre decizia PSD și PNL de a-l sprijini pe Cătălin Cîrstoiu: Au fost erori de calcul sau cineva le-a livrat o candidatură cu problemele special

Mai mult, Pîrvulescu nu exclude posibilitatea ca PSD și PNL să-l sprijine pe Cristian Popescu Piedone, în condițiile în care medicul Cătălin Cîrstoiu n-ar câștiga notorietate.

”Sigur că există (acest scenariu, n.red). Nu cred că cele două partide ar fi făcut o asemenea eroare, pentru că este un experiment pe care-l fac pentru alegerile prezidențiale.

Alegerile prezidențiale sunt fundamentale. (...) Indiferent de numele primarului general al Capitalei, majoritatea va fi a actualei coaliții, dacă va supraviețui în forma de alianță.

Au fost erori de calcul sau cineva le-a livrat o candidatură cu problemele special pentru a le îngreuna misiunea. Orice poate să fie posibil în politică. Aceste lovituri sunt permise”, a mai precizat Cristian Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu critică fotografiile cu Cîrstoiu la metrou: ”Arăta pur și simplu părăsit de toată lumea”

”Pare să fie fabricat pentru campanie acel demers. E vorba despre un dublu demers - primul a fost de un penibil absolut. Domnul Cîrstoiu este singur în metrou, părea să se fi rătăcit acolo. Era la cap de linie. Nu are importanță.

De ce au făcut fotografia la cap de linie? Arăta pur și simplu părăsit de toată lumea, stingher în metrou, rătăcit.

Fotografia care mi-a rămas în minte a fost cu bietul manager de spital, rătăcit în metrou”, a mai explicat politologul.

În acest context, Cristian Pîrvulescu s-a întrebat dacă PSD și PNL vor susține în continuare candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Municipiului București.

”E un bun experiment pentru alegerile prezidențiale, pentru problemele care pot apărea la alegerile prezidențiale.

Întrebarea este dacă vor putea susține până la capăt această candidatură, încă nu a fost depusă oficial (până pe 30 aprilie)

Mai avem două săptămâni și jumătate până atunci. În trei săptămâni, trebuie să o rezolve. Vor vedea în funcție de evoluția din sondaje și mă aștept ca contraatacurile împotriva contracandidaților să înceapă și ele. Nici contracandidații nu sunt sfinți. Vor avea și ei probleme de explicat”, a concluzionat Cristian Pîrvulescu, la Euronews România.

Calendarul alegerilor din 2024

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE