Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia ar intenționa să transforme alt oraș din Ucraina într-o zonă nelocuibilă, conform surselor militare

În ultima vreme, Rusia a intensifiat atacurile asupra unor orașe mari din Ucraina, cum ar fi Harkov, al doilea ca mărime din această țară. Planurile rușilor ar fi de a transforma acea metropolă într-o zonă nelocuibilă, o așa-numită "zonă gri", după cum spun unele surse militare ucrainene, citate de publicația americană The Economist.

Rusia ar intenționa să transforme orașul Harkov într-o zonă nelocuibilă

Rachetele, dronele și temutele bombe cu ghidaj sau cele cu dispersie au fost folosite de Rusia în ultima perioadă în zona orașului Harkov, din nord-estul țării, iar rețeaua energetică a fost aproape complet distrusă, tocmai în ideea de a nu mai putea locui nimeni acolo. Între timp, primarul din Harkov, Ihor Terehkhov, a spus că orașul său nu renunță și că autoritățile au reușit realimentarea cu energie, fără a preciza cum anume, din moment ce aproape totul era distrus.

Harkov avea o populație de două milioane de locuitori, iar acum are 300.000, după spusele edilului.

"Cum poți face dintr-un oraș ca acesta o zonă gri? Oamenii nu vor pleca, pentru că au plecat deja, apoi s-au întors. Au fost deja destul de torturați", a spus Terehkhov, care susține că orașul său a trecut printr-o situație mai gravă chiar la începutul războiului.

Președintele Volodimir Zelenski să asigurări că "orașul Harkov este protejat" în cazul în care Rusia ar decide un atac masiv asupra zonei.

În lipsa ajutorului occidental, în special al celui american, Ucraina se descurcă din ce în ce mai greu să reziste în fața rușilor.

Dacă ar avea echipamentul necesar, Harkovul ar rezista mult mai ușor, după cum remarcă sursa citată.

Localnicii din Harkov cred că există, în oraș, unii trădători care "îl ajută pe Putin".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE