Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia: Armata ucraineană a lovit cupola de deasupra unui reactor oprit al centralei Zaporojie

Armata ucraineană a lovit duminică cupola de deasupra unui reactor oprit al centralei nucleare Zaporojie. Nivelurile de radiaţii sunt normale şi nu există daune grave, a declarat adminstraţia instalată de Rusia a centralei, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

Nu a fost imediat clar ce armă a fost folosită, dar administraţia centrală a spus că a fost un atac cu drone ucrainene.

Ce transmite AIEA

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care are experţi la faţa locului, spune că a fost informată de incident şi că datele sunt "concordante" cu observaţiile AIEA.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că ambele părţi ar trebui să se abţină de la acţiuni care "pun în pericol securitatea nucleară".

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa şi aflată aproape de linia frontului, are şase reactoare VVER-1000 V-320 de concepţie sovietică, pe bază de uraniu 235 şi răcite cu apă. La instalaţie se află de asemenea combustibil nuclear uzat.

În prezent, reactoarele nr. 1, 2, 5 şi 6 sunt în oprire la rece, în timp ce reactorul nr. 3 este oprit pentru reparaţii, iar reactorul nr. 4 este în aşa-numita oprire la cald, potrivit administraţiei centralei.

Conform acesteia, armata ucraineană "a atacat cupola" clădirii care găzduieşte reactorul nr. 6.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE