Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

George Simion s-a fotografiat cu Vlad Țepeș. Analist: Și Băsescu își dădea întâlnire la țepele din Calea Victoriei / Țepeș e Dracula pentru Occident

Politică și teatru. Participanții la mitingul AUR de la Târgoviște din weekend au asistat la o scenetă de 30 de minute care l-a avut drept protagonist pe Vlad Țepeș. La final, liderul AUR, George Simion, și-a făcut fotografii alături de domnitorul Țării Românești, cunoscut pentru cruzimea de care dădea dovadă. Ulterior, Simion a ținut și un discurs în care a spus că armata română și-a revenit în câteva secunde după bătălia de la Stalingrad.

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit în platoul Euronews România despre evenimentul de la Târgoviște, capitala lui Vlad Țepeș, acolo unde AUR și-a lansat candidaţii pentru alegerile europarlamentare şi locale.

Lansarea candidaților AUR la alegerile europene și locale, în Târgoviște: scenetă cu Vlad Țepeș

Analist: „Oare să fie disperare?”

George Simion, pe Facebook: „AUR prezintă la Târgoviște (județul Dâmbovița), în vechea capitală a Țării Românești, acolo de unde Vlad Țepeș și marii voievozi ai țării au dus lupta pentru apărarea neamului nostru, candidații pentru alegerile locale și europarlamentare”.

VEZI GALERIA
4 imagini

Sursa foto: Profimedia

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Pentru cei care sunt nostalgici după Cântarea României, cu siguranță (n.r. acest lucru a avut succes la public), dar altfel nu sunt convins că asta va aduce voturi. (...) Este un spectacol pe care l-au regizat pentru că folosesc, instrumentalizează imaginea din Scrisoarea III a lui Mihai Eminescu - Unde ești tu, Țepeș doamne? - numai că, știți, era puțin rasism acolo, în Scrisoarea III, pentru că trebuia să scape țara de străini, nu numai de ciocoi. E o imagine pe care a folosit-o și Traian Băsescu la alegerile din 2004, când își dădea întâlnire la țepele din Calea Victoriei, unde trebuiau toți reprezentanții guvernării precedente să fie trași. Deci, nici măcar nu este o imagine nouă. Poate să aibă succes, dar nu cred că aceasta – și mai ales acea reproducere penibilă a momentului – contează.

Și apropo – dvs ați vorbit de cruzime – Vlad Dracul este Dracula. Imaginea despre Vlad Țepeș pe care o are Occidentul este imaginea lui Dracula și nu cred că este cea mai adaptată, având în vedere situația aceasta pentru o aventură politică. Dar dacă AUR crede că așa poate să câștige, nu poate decât să încerce. Mă gândesc, oare să fie disperare? Pentru că este evident, comasarea alegerilor laminează extremiștii, ei nu mai au spațiu de manifestare așa cum l-ar fi avut dacă nu erau alegeri locale și asta pentru că nu au organizații locale și atunci încearcă să suplinească căutând așa numitul electorat de opinie, adică acei electori liberi care nu au încă o imagine foarte clară și care ar fi, poate - le-au spus focus grupurile și sondajele - sensibili la așa ceva”, a mai adăugat analistul politic, la Euronews România. Suntem, totuși, în lumea Internetului, știam că folosesc foarte bine Internetul, TikTok-ul, unde ai nevoie de 30 de secunde să transmiți informația, nu de 30 de minute, Dumnezeule”.

În cursa pentru Bruxelles, lista candidaților AUR pentru alegerile europene este deschisă de Cristian Terheș, căruia îi urmează Claudiu Târziu, avocatul Gheorghe Piperea, Georgiana Teodorescu și Adrian Axinia.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „E o listă cunoscută de foarte multă vreme. Al patrulea s-a mai schimbat puțin. Domnul Terheș - care a intrat în Parlamentul European, că tot ne place să vorbim despre traseismul politic - printr-un alt partid, care a trecut de la familia în care a intrat la o familie extremistă (...)”.

Cât despre Claudiu Târziu, el a declarat, duminică, astfel: „Ce este Comisia Europeană? Nu e altceva decât Înaltă Poartă, acolo unde se clocesc ideologii criminale, unde se plăteşte tributul”. Sloganul campaniei AUR este: Apărătorii Patriei Române.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Apărători împotriva Occidentului și prieteni ai Rusiei, nu? (...) Oricum, n-are niciun fel de importanță ce spune domnul Simion și adevărul istoric. Dacă România este în situația care este, este pentru că în ultimii 20 de ani a făcut doi pași importanți: NATO și Uniunea Europeană.

NATO fără UE nu ar fi transformat România într-o țară prosperă. Sigur că românii se plâng, nu au atins nici pe departe gradul de prosperitate la care visau, dar PIB-ul pe cap de locuitor e mai mare decât al Ungariei și nu s-a întâmplat niciodată în istorie, mai mare decât al Greciei, țară veche a UE, mai mare decât al Portugaliei. Sunt foarte multe lucruri care trebuie făcute, dar fără UE nu am fi ajuns aici. Oamenii aceștia vor să ne scoată din Uniunea Europeană, ne spun că Comisia e Înalta Poartă, nu are niciun fel de legătură (...)”.

George Simion și-ar putea anunța candidatura la prezidențiale în funcție de rezultate, după alegerile locale și europarlamentare, crede Cristian Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Sunt tot felul de calcule pe care și le fac. Până acum vorbim de sondaje de opinie, campania va juca un rol important (...) Dacă vor constata că nu există un sprijin suficient, nu vor merge. Domnul Simion și-ar fi anunțat candidatura dacă era convins de succesul AUR (...). Geoană are intenție de vot, n-are partid, și această intenție de vot, în anumite circumstanțe, se poate transforma într-o autentică șansă de a intra în turul al doilea. Nu cred că fără partid poți să intri ușor în turul al II-lea, dar nici nu cred că este absolut imposibil”.

Calendarul alegerilor din 2024

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE