Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cîrstoiu, posibile situații de incompatibilitate. Candidatul la Primăria Capitalei și Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, în atenția ANI

Cuvântul zilei în cursa electorală din București este „incompatibilitate”. Ciolacu i-a luat apărarea lui Cătălin Cîrstoiu, cercetat de ANI încă din 2020, și a reamintit de situația primarului de la Sectorul 1. Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, este acuzată că și-a folosit funcția pentru favorizarea unor persoane.

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliției la Primăria Capitalei, și Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, sunt în atenția ANI

În 2020, Corpul de Control al Guvernului Orban a întocmit un raport prin care îl acuză pe medicul Cătălin Cîrstoiu de incompatibilitate. Potrivit HotNews, candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei ar fi fost în paralel manager la Spitalul Universitar și medic la propria clinică privată. Acum dosarul bate pasul pe loc.

Marcel Ciolacu, premier: „Eu nu dau uitării și nu cred că o instituție, mai ales un corp de control, poate să dea uitării unui astfel de... (n.r. document). Nu știu nimic de acest raport. Presupun că a mers mai departe. Dacă credeți că eu am sunat pe șeful corpului de control să-i spun să dea uitării unui act din 2020, noi fiind în 2024”.

Cătălin Cîrstoiu, candidat PSD-PNL pentru Primăria Capitalei: „În primul rând, nu Corpul de Control al prim-ministrului și niciun corp de control decide dacă cineva în țara asta e în starea de incompatibilitate sau conflict de interese”.

Marcel Ciolacu, premier: „Am înțeles că dintr-un manager de excepție și un medic de excepție a devenit un medic șpăgar. Și toți medicii din România sunt șpăgari. Haideți să rămânem într-o zonă normală de campanie. Dacă ANI îl găsește incompatibil, sunt convins că domnul doctor va face... Eu știu că doamna Clotilde e trimisă și în judecată!

Clotilde Armand, primarul Sectorul 1: „Tot ce am făcut este perfect legal și este într-un spirit de serviciu public”.

Clotilde Armand declara la Euronews România că dosarul în care a fost acuzată de incompatibilitate este unul „ridicol” și „politic”, pe motiv că, după ce și-a anunțat candidatura, procurorii i-au schimbat încadrarea din „suspect” în „inculpat”.

În noiembrie 2022, Agenția națională de Integritate (ANI) a stabilit că primarul Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese și incompatibilitate în legătură cu numirea sa ca manager într-un proiect european desfășurat de Primăria Sectorului 1.

Calendarul alegerilor din 2024

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE