Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anul 2022 în sport: cea mai controversată Cupă Mondială, fenomenul David Popovici, medalii de aur pentru sportivii români

Pe plan sportiv, anul 2022 s-a încheiat cu cel mai important eveniment sportiv al planetei, Campionatul Mondial de fotbal din Qatar. A fost însă un an în care sportivii români au reușit performanțe remarcabile, care ne-au amintit de anii de glorie ai sportului autohton.

Vă propunem un rezumat al celor mai importante momente de peste an.

Cupa Mondială din Qatar

Cea mai controversată și costisitoare Cupă Mondială din istorie, cu investiții de peste 200 de miliarde de dolari, va rămâne în memoria tuturor, nu numai a microbiștilor,  pentru o mulțime de superlative și recorduri. Organizat în premieră la sfârșit de an, turneul final din Qatar a pus la bătaie cel mai mare buget de premiere din istorie. Peste 440 de milioane de dolari, dintre care 42 au ajuns la noua campioană mondială, Argentina.

Deși a fost protagonista uneia dintre cele mai mari surprize din istoria Campionatului Mondial, în înfrângerea în fața Arabiei Saudite, echipa condusă din teren de Leo Messi s-a redresat și a fost de neoprit în drumul spre al treilea titlu mondial din istorie. În marea finală, Argentina și Franța au oferit un meci spectaculos și plin de dramatism, decis după loviturile de departajare. Messi a fost declarat cel mai bun jucător al turneului, iar Kylian Mbappe a fost cel mai bun marcator, cu opt goluri reușite, dintre care trei numai în finală.

Argentina a dat și cel mai bun portar al turneului, Emiliano Martinez, dar și cel mai bun tânăr jucător, Enzo Fernandez. Mara revelație a Cupei Mondiale a fost Marocul, prima echipa africană din istorie care a ajuns între primele patru națiuni ale lumii.

Echipa Marocului a învins pe rând echipe mult mai bine cotate și aflate printre marile favorite: Belgia, Spania și Portugalia. Dar Cupa Mondială a avut parte și de o mulțime de alte mari surprize. Printre altele, victoriile șoc ale Japoniei, cu Germania și Spania.

David Popovici, cel mai important sportiv român al anului

Fără să fie prezentă la Cupa Mondială, România a ținut steagul sus datorită altor sportivi. Cu David Popovici în frunte, tânărul de 18 ani care a adunat, în 2022, nu mai puțin de 14 medalii, dintre care 11 de aur. Printre multe alte recorduri doborâte, David Popovici a devenit cel mai rapid înotător din lume în proba regină a natației, 100 de metri liber. Campion mondial și european de seniori, sportivul legitimat la Dinamo a câștigat multiple medalii și în probele destinate juniorilor.

Recent, înotătorul român a fost desemnat cel mai bun sportiv din Balcani în 2022, peste Novak Djokovic sau Luka Modric. Asta după ce dusese desemnat cel mai bun înotător al anului de către revista Swimming World Magazine, cea mai prestigioasă publicaţie din lume dedicată nataţiei.

Canotajul și kaiac-canoe sunt alte două discipline care ne-au adus numeroase medalii de aur în acest an. Poate cea mai importantă recunoaștere a performanțelor reușite de canotajul românesc a venit din partea Federației Internaționale, care a acordat titlul de Echipajul feminin al anului campioanelor mondiale și europene la dublu vâsle, Simona Radiș și Ancuța Bodnar. La kaiac-canoe, performerul anului a fost Cătălin Chirilă, campion european și mondial în proba de canoe simplu 1.000 de metri. Cătălin i-a dedicat aceste reușite idolului său, Ivan Patzaichin.

Prima medalie de aur pentru atletismul românesc din ultimii 20 de ani

2022 e anul care a oprit o așteptare de două decenii pentru atletismul  românesc. Atleta Bianca Ghelber a câștigat titlul european la aruncarea ciocanului și a adus atletismului românesc primul aur la marile competiții după 20 de ani de la succesul Ionelei Tîrlea, campioană europeană la 400 de metri garduri la Munchen, în 2002.

Într-un sport frământat de multe scandaluri de dopaj în ultimii ani, sportiva Loredana Toma a cucerit două medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere de la Bogota, Columbia. Sportiva în vârstă de 27 de ani s-a impus la totalul olimpic, 256 de kg, și la stilul smuls, cu 119 kg, ultima performanță reprezentând și un nou record mondial.

Tenisul de masă românesc a fost din nou la înălțime. La Campionatele Europene de la Munchen, Bernadette Szocs a urcat de două ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. În total, delegația României a obținut patru medalii.

Simona Halep, parteneriatul cu Mouratoglou și suspendarea pentru dopaj

Iar în tenis, 2022 a fost un an cu de toate pentru Simona Halep. Fostul lider mondial a început colaborarea cu antrenorul Patrick Mouratoglou, alături de care a câștigat turneul de la Toronto. A ajuns în semifinale la Wimbledon, unde a fost învinsă de viitoarea campioană, însă la US Open a fost eliminată încă din primul tur. A fost turneul în urma căruia cariera Simonei s-a oprit, cel puțin pentru moment.

Pe 21 octombrie, sportiva din Constanța anunța că a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, după un control efectuat în cadrul turneului american. Simona Halep urmează să fie audiată de Autoritatea de Integritate a Tenisului. Dacă va fi găsită vinovată, Simona riscă o suspendare de până la patru ani.

Iar o altă veste surprinzătoare din tenis, de data aceasta una bună, a venit de la turneul de la Wimbledon dedicat junioarelor, unde Alexia Tatu, în vârstă de 14 ani, a câștigat turneul de pe iarba londoneză la categoria sa de vârstă.

Și tot la capitolul reușite de excepție este și performanța Cristinei Neagu, care a devenit cea mai bună marcatoare din istoria Campionatelor Europene de handbal.

Scandalul cu Djokovic în Australia și retragerea a două legende ale tenisului

În tenisul mondial, începutul de an a fost marcat de scandalul de la Australian Open în care a fost implicat Novak Djokovic. Pentru că nu s-a vaccinat împotriva Covid-19, sârbului nu i s-a permis intrarea în Australia și i-a fost revocată viza. Între timp, autoritățile de la Antipozi au schimbat legislația, astfel că fostul lider mondial va fi prezent în ianuarie la primul turneu de Mare Șlem al anului, la aproape un an după ce a fost expulzat din Australia.

Nu în ultimul rând, 2022 a marcat retragerea din activitate a doi dintre cei mai buni jucători din istoria acestui sport. Serena Williams s-a retras din circuit după US Open, iar Roger Federer a spus adio tenisului de mare performanță în septembrie, într-un meci de dublu în care a jucat alături de Rafael Nadal.

Revenind la fotbal, Real Madrid a obținut în acest an un nou trofeu al Ligii Campionilor, după o finală câștigată la limită, prin golul marcat de Vinicius, în fața lui Liverpool. Meciul s-a jucat pe Stade de France din Paris și a adunat peste 75.000 de spectatori în tribune.

De o asistență și mai mare s-a bucurat finala Campionatului European de fotbal feminin. Nu mai puțin de 87.000 de spectatori au urmărit, pe Wembley, meciul dintre Anglia și Germania. Gazdele s-au impus în prelungiri, cu un gol decisiv marcat de Chloe Kelly, iar Anglia a devenit campionă europeană la fotbal feminin pentru prima dată în istorie.

În fotbalul românesc, CFR Cluj a câștigat al cincilea titlu de campioană din istoria clubului. În plus, echipa antrenată de Dan Petrescu s-a calificat în șaisprezecimile Conference League și va juca în primăvara europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE