Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cupa Mondială din Qatar, la final. Cea mai scumpă competiție de istorie, surprize răsunătoare și despărțiri de marile vedete

Cupa Mondială la fotbal din Qatar va intra în istorie printr-o mulțime de superlative și recorduri. Organizată pentru prima dată în mijlocul iernii, competiția va rămâne pentru mult timp probabil și cel mai costisitor eveniment sportiv din toate timpurile.

Cupa Mondială din Qatar a reprezentat o surpriză încă de acum 12 ani, când a șocat prin atribuirea-șoc către micul, dar bogatul emirat. De atunci, qatarienii s-au pus la treabă și au construit o infrastructură impresionantă, de la hoteluri la aeroport, de la șosele la cele 8 mega-stadioane. Costurile puse la bătaie au făcut din actuala Cupă Mondială cea mai scumpă competiție din istorie, cu un buget total de peste 200 de miliarde de dolari.

Cel mai grandios stadion, Sports City, din Doha, a devenit și cel mai scump stadion construit vreodată în lume, costând două miliarde de dolari. Ca referință, cel de-ai doilea stadion este Wembley din Londra, care a costat 1,4 miliarde de dolari.

Actuala Cupă Mondială are cel mai mare buget de premiere din istorie

Cupa Mondială la fotbal din Qatar are un buget de peste 440 de milioane de dolari. FIFA va premia câștigătoarea cu 42 milioane de dolari, în timp ce fiecare echipă participantă la competiția din Qatar a fost premiată cu câte 9 milioane de dolari.

Audiențele competiției au fost pe măsură. FIFA mizează pe o audiență globală de 5 miliarde de telespectatori și s-au vândut peste 3 milioane de bilete de acces pe stadioane. Stadionul cel mai plin a fost Lusail, care pe 24 noiembrie a găzduit 88.100 spectatori, la Brazilia Serbia 2-0.

Până la ora finalei, cei mai buni marcatori ai turneului sunt Mbappe și Messi, fiecare cu câte 5 goluri, ei fiind urmați, cu câte 4 reușite, de Alvarez și Giroud.

Marea revelație a Cupei Mondiale este Marocul. Porniți ca outsideri, magrebienii au învins pe rând echipe mult mai bine cotate și aflate printre marile favorite: Belgia, Spania, Portugalia.

Cupa Mondială a avut parte și de o mulțime de alte mari surprize: victoria Arabiei Saudite asupra Argentinei, eliminarea Germaniei, încă din faza grupelor sau victoriile șoc ale Japoniei, cu Germania și Spania.

Marile vedete ale competiției

Pentru multe dintre acestea, precum Ronaldo, Messi, Modric sau Neymar, Qatar 2022 reprezintă ultima Cupă Mondială din carierele lor. Cel mai popular jucător prezent în Qatar a fost Ronaldo, care are jumătate de miliard de fani pe Instagram, urmat de Messi, 372 de milioane și Neymar 181 de milioane.

Este clar, așadar, că am avut parte de o Cupă Mondială a superlativelor. Rămâne acum să vedem și ce se va întâmpla cu mega-stadioanele de zeci de mii de locuri, dat fiind că la meciurile obișnuite din campionatul din Qatar abia dacă se adună o mie de spectatori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE