Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea dulce a succesului. Alina Lungu a fost desemnată cel mai bun ciocolatier din România

Vă prezentăm acum o poveste dulce, care vine de la cel mai bun ciocolatier din România. Este povestea Alinei care în urmă cu mulți ani a renunțat la jobul stabil în corporație ca să devină ciocolatier. Și-a descoperit pasiunea, alături de soțul ei, cu care de 12 ani îi învață pe români cum să mănânce corect ciocolata și, cel mai important, câtă să consume pe zi. Consumul de ciocolată din România a fost anul trecut de 1,9 kilograme pe cap de locuitor, ceea ce ne plasează pe unul dintre ultimele patru locuri din Uniunea Europeană.

Praline cu infuzie de busuioc, cu mentă, cu cafea 100%, cu piri piri, un condiment picant, cu portocale, fructul pasiunii, cu cardamom - acestea sunt doar câteva dintre cele aproape 50 de sortimente de praline pe care Alina Lungu le-a creat într-un mic laborator din Brașov. De meserie economist, Alina a renunțat la o multinațională în domeniul logistic pentru a-și descoperi pasiunea. Acum a câștigat premiul HoReCa Women Awards pentru cel mai bun patiser si ciocolatier din România.

Alina Lungu – Chef ciocolatier: Povestea începe cu câțiva zeci de ani în urmă, când soțul meu era mic, mama lui făcea ciocolată de casă și, pe vremuri, puneau ciocolata în pom sub formă de bomboană. El cu fratele lui căutau noaptea și într-o dimineață mama a descoperit că ei au mâncat toată ciocolata, i-a certat și soțul meu i-a spus <<O să îmi fac propria mea ciocolată>>.

De mai bine de 12 ani produce diferite tipuri de ciocolată artizanală, nu doar praline, iar anul acesta munca le-a fost răsplătită, la nivel național. Ciocolata este adusă din Belgia, Franța, dar și din Columbia.

Alina Lungu – Chef ciocolatier: Am fost surprinși de nominalizare, dar și bucuroși, iar în momentul în care am aflat că am și câștigat ne-am bucurat foarte mult pentru că noi avem deja 12 ani în domeniu și încercăm să oferim zilnic și clienților noștri, și familiei, așa a început ca o pasiune și făceam mai mult pentru cei din jurul nostru și am încercat să păstrăm o anumită calitate.

Ce spun clienții

Clientă: „Totul e apetisant și tentant. Am cumpărat două cutiuțe cu bombonele de ciocolată pentru cadou și ciocolată caldă în ceșcuță.”

Jurnalist: Ați mai încercat ciocolata de aici?

Client: Da, da, probabil cea mai bună din Brașov.

Cum alegem o ciocolată bună?

Chef ciocolatier, Alina Lungu ne-a oferit și câteva sfaturi despre cum alegem o ciocolată, în ce cantitate este recomandat să o consumăm și în ce fel.

Alina Lungu – Chef ciocolatier: Este foarte important când vă uitați pe ingrediente să vă uitați că singura grăsime care trebuie să fie în interior este untul de cacao. Poate pe zi, două praline ar fi suficiente, sau două bucățele dintr-o tabletă și este foarte important când se degustă o pralină să nu fie de la frigider.

Piaţa de ciocolată din România a fost estimată la peste 5,2 miliarde de lei în 2021, potrivit Agerpres. Un român consumă în medie 206 grame de ciocolată, bomboane, rahat şi alte produse zaharoase, pe lună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE