Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Milano vrea să interzică înghețata și pizza după miezul nopții. Motivul pentru care autoritățile au ajuns la această decizie

Orașul italian Milano propune o nouă lege pentru a interzice înghețata după miezul nopții, într-un efort de a proteja "liniștea și sănătatea" locuitorilor.

Un document legislativ de pornire a fost depus de către administrația locală a orașului. Dacă va fi aprobată, noua lege ar putea intra în vigoare luna viitoare și ar putea dura până în noiembrie - lucru care nu-i va încânta cel mai mult pe vânzătorii locali, având în vedere că aceștia sunt obișnuiți să vândă înghețată până târziu în noapte, ca parte a culturii italiene, potrivit Euronews Culture.

Propunerea ar urma să interzică orice fel de mâncare la pachet, inclusiv pizza și băuturi, după ora 00.30 în zilele lucrătoare și 1.30 în weekend și în zilele de sărbătoare - totul în încercarea de a limita grupurile zgomotoase care se înghesuie pe străzi și care îi țin treji pe locuitorii din zonă.

Unde ar fi valabilă interdicția

Interdicția ar urma să fie în vigoare în 12 dintre districtele din Milano, inclusiv în districtele centrale Brera și Ticinese, precum și în Darsena, Lazzaretto, Corso Como și în zonele populare de noapte Arco della Pace și Navigli.

Luna trecută, primarul Giuseppe Sala a declarat că "un segment considerabil al populației se plânge de zgomotul excesiv".

"În rolul meu, trebuie să ascult toți cetățenii, inclusiv pe cei care trebuie să muncească și pe cei care vor să își desfășoare activitatea", a adăugat Sala.

"Căutăm un echilibru între socializare și divertisment, liniștea și sănătatea locuitorilor și activitatea economică liberă a comercianților și antreprenorilor", a scris pe Facebook Marco Granelli, viceprimarul responsabil cu securitatea.

Aceasta nu este prima dată când orașul italian încearcă să obțină interzicerea gelato la ore târzii. În 2013, consiliul municipal - sub conducerea primarului de atunci, Guiliano Pisapia - a eșuat în încercarea de a-i îndepărta de pe străzi pe lingăii de înghețată de la orele târzii.

Măsurile propuse au fost întâmpinate cu reacții negative - ceea ce presa italiană a numit "bătălia conurilor". Aceasta a inclus și o mișcare "Occupy Gelato" - o variantă mai gustoasă a mișcării sociopolitice populiste care se opune inegalității sociale și economice.

Cetățenii au timp până la începutul lunii mai să facă apel și să sugereze modificări la noua lege propusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE