Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxe turistice 2024: Iată toate orașele și țările în care va trebui să plătești pentru a intra în acest an

Publicat de: Mirabela Vasile

De la Veneția până la Bali, noi taxe sunt percepute pentru a încerca să combată turismul excesiv. Supraturismul ar fi putut fi cuvântul anului 2023 în industria turismului.

Veștile despre impactul negativ al prea multor turiști erau peste tot. Cele mai populare destinații din lume, cum ar fi Veneția, Barcelona și Noua Zeelandă, se luptă să țină sub control numărul de vizitatori.

Care este problema cu turismul excesiv? Ei bine, rezidenții locali au de suferit, deoarece proprietățile devin inaccesibile din cauza proprietarilor care cumpără chirii de vacanță. Autoritățile se luptă să gestioneze gunoiul lăsat în urmă de turiști, iar poluarea contribuie la criza climatică.

O tactică pe care destinațiile mizează, la propriu, sunt taxele turistice: taxe pe care vizitatorii trebuie să le plătească, pe lângă cheltuielile obișnuite, cum ar fi cazarea și mâncarea.

Iată care sunt locurile care urmează să introducă taxe turistice în 2024.

Barcelona își mărește (din nou) taxa de turism în 2024

În 2022, autoritățile orașului au anunțat că taxa de turism din Barcelona va fi majorată în următorii doi ani. Din 2012, vizitatorii capitalei catalane au trebuit să plătească atât taxa turistică regională, cât și o suprataxă suplimentară la nivelul întregului oraș.

La 1 aprilie 2023, autoritățile municipale au majorat taxa municipală la 2,75 euro. O a doua majorare va avea loc la 1 aprilie 2024, când taxa va crește la 3,25 euro.

Taxa se aplică vizitatorilor care se cazează în unitățile de cazare turistice oficiale.

Valencia va impune o taxă turistică în 2024

Valencia va introduce o taxă turistică pentru călătorii care se cazează în toate tipurile de cazare din regiune, inclusiv hoteluri, pensiuni, apartamente și campinguri.

Denumită oficial taxa valenciană pe sejururile turistice (IVET), aceasta va intra în vigoare în 2024, deși o dată exactă nu a fost încă anunțată.

Vizitatorii vor trebui să plătească între 50 de cenți și 2 euro pe noapte, în funcție de cazarea aleasă, pentru o perioadă de până la șapte nopți. Pasagerii navelor de croazieră vor plăti 1,50 euro pe zi.

Bali: Taxa de turism va fi introdusă în februarie 2024

Cunoscută drept Țara Zeilor, Bali atrage vizitatori din întreaga lume pentru plajele, insulele și cultura sa spirituală. Dar turismul înseamnă și probleme, iar Bali speră să rezolve unele dintre acestea cu o nouă taxă care trebuie plătită pentru a intra în țară.

Începând cu 14 februarie 2024, sosirile internaționale și interne vor trebui să plătească o taxă de 150.000 IDR (8,80 euro). Aceasta va trebui achitată la ghișeele speciale de la Aeroportul Internațional Ngurah Rai din Bali. Autoritățile au promis că procesul va dura mai puțin de 30 de secunde.

Acestea au precizat că veniturile vor fi direcționate către proiecte care "conservă mediul, natura și cultura, precum și pentru îmbunătățirea calității" din Bali.

Taxa de turism de la Veneția: Când vor trebui să plătească vizitatorii pentru a intra în 2024?

Taxa turistică din Veneția a fost subiectul multor dezbateri și întârzieri. Orașul este unul dintre cele mai supraaglomerate din Europa, obligându-i pe localnici să părăsească străzile înguste și aglomerate din centrul orașului.

Acum s-a confirmat că orașul lagună va judeca o taxă de intrare pentru o parte din 2024.

Vizitatorii vor trebui să plătească o taxă de 5 euro pentru a intra în weekendurile de vârf și în alte zile între aprilie și jumătatea lunii iulie - 29 de zile în total. Taxa pentru turiștii de o zi va fi în vigoare în timpul orelor de vârf (8.30 - 16.00), ceea ce înseamnă că vizitatorii care vin în Veneția pentru cină sau pentru un concert nu vor trebui să plătească.

Taxa de intrare urmărește să reducă aglomerația, să încurajeze vizitele mai lungi și să îmbunătățească calitatea vieții pentru rezidenți.

Toate țările în care deja trebuie să plătești o taxă de turist pentru a intra în țară

În multe țări există deja o taxă de turism, din diverse motive. Pentru unele, aceasta are legătură cu încercarea de a limita numărul de turiști și de a preveni turismul excesiv. Pentru altele, este aproape ca o taxă de sustenabilitate pentru fiecare vizitator.

Austria

În Austria se plătește o taxă de cazare, care variază în funcție de provincia în care vă aflați. În Viena sau Salzburg, veți plăti 3,02% în plus la nota de plată de la hotel pe persoană.

Taxa de turism este cunoscută și sub numele de Tourismusgesetz și Berherbergungsbeiträge.

Belgia

Taxa de turism în Belgia se aplică și la cazare, pentru fiecare noapte petrecută acolo. Taxa este uneori inclusă în tariful camerei de hotel, dar unele separă costul și îl transformă într-o taxă suplimentară, așa că trebuie să verificați cu atenție factura.

Anvers și Bruges percep o taxă pe cameră. În Bruxelles, tariful variază în funcție de mărimea și clasificarea hotelului. În general, este de aproximativ 7,50 euro.

Bhutan

În timp ce taxele de turist din majoritatea țărilor se situează sub 20 de euro, taxa din Bhutan este foarte mare în comparație cu aceasta. Taxa zilnică minimă pentru majoritatea străinilor este de: 250 de dolari (228 de euro) de persoană pe zi în sezonul de vârf și puțin mai puțin în sezonul de bază. Dar aceasta acoperă multe, inclusiv cazarea, transportul în țară, un ghid, mâncarea și taxele de intrare.

Bulgaria

Bulgaria aplică o taxă turistică pentru înnoptări. Aceasta este foarte mică și variază în funcție de zonă și de clasificarea hotelului - până la aproximativ 1,50 euro.

Insulele Caraibe

În majoritatea insulelor din Caraibe, taxele de turism se adaugă la costul hotelului sau la taxa de plecare.

Antigua și Barbuda, Aruba, Aruba, Bahamas, Barbados, Bermuda, Bonaire, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Dominica, Republica Dominicană, Grenada, Haiti, Jamaica, Montserrat, St. Kitts și Nevis, St. Lucia, St. Maarten, St. Vincent și Grenadine, Trinidad și Tobago și Insulele Virgine Americane au toate o formă de taxă pentru vizitatori.

Taxele variază de la 13 euro în Bahamas la 45 de euro în Antigua și Barbuda.

Croația

Croația și-a majorat taxa de turism în 2019. Rata majorată se aplică însă doar în timpul sezonului de vârf, în timpul verii.

Vizitatorii plătesc în jur de 10 kuna (1,33 euro) de persoană pe noapte.

Republica Cehă

Trebuie să plătiți o taxă de turism în Republica Cehă doar atunci când vizitați capitala Praga. Aceasta este foarte mică (sub 1 euro) și se plătește pe persoană, pe noapte, până la 60 de nopți. Taxa nu se aplică copiilor sub 18 ani.

Franța: Taxă turistică mai mare la Paris datorită Jocurilor Olimpice din 2024

În Franța trebuie plătită o "taxe de ședere". Aceasta se adaugă la factura de hotel și variază în funcție de orașul în care vă aflați.

Tarifele variază de la 0,20 euro la aproximativ 4 euro de persoană, pe noapte.

Punctele turistice precum Paris și Lyon folosesc acești bani pentru a menține infrastructura turistică.

În anticiparea Jocurilor Olimpice din 2024, taxa turistică pe camerele de hotel a crescut cu 200%, începând cu ianuarie 2024.

În funcție de tipul de cazare, taxa variază între 0,75 și 15 euro pe noapte.

Germania

Germania are ceea ce se numește "taxă pe cultură" ("kulturförderabgabe"), precum și o "taxă pe pat" (bettensteuer), în orașe precum Frankfurt, Hamburg și Berlin. Taxa este de aproximativ 5% din factura de hotel.

Grecia

Taxa de turism în Grecia se bazează pe numărul de stele ale hotelului sau pe numărul de camere pe care le închiriați. Poate fi de până la 4 euro pe cameră. A fost introdusă de Ministerul grec al Turismului pentru a contribui la reducerea datoriei țării.

Ungaria

În Ungaria, taxele de turist se aplică doar în Budapesta. Călătorii trebuie să plătească un plus de 4% în fiecare noapte, în funcție de prețul camerei.

Italia

Taxele turistice în Italia depind de locul în care vă aflați.În Sicilia, taxele variază între 1 și 3 euro pe noapte. În timp ce, la Roma, taxa variază între 3 și 7 euro pe noapte, în funcție de tipul de cameră, dar unele orașe mai mici percep mai mult.

Japonia

În Japonia, este vorba de o taxă de plecare. Vizitatorii care vin în Japonia plătesc 1.000 de yeni (aproximativ 8 euro) la ieșirea din țară.Site-ul oficial de turism susține că această taxă mică face "o diferență semnificativă" în economie.

Malaezia

Taxa de turism din Malaezia este o taxă forfetară și se aplică pentru fiecare noapte de ședere.Nu este mult mai mare de aproximativ 4 euro pe noapte.

Noua Zeelandă

Mulți turiști, persoane aflate în concediu de odihnă, precum și unii studenți și lucrători care vin în Noua Zeelandă trebuie să plătească o taxă internațională de conservare a vizitatorilor și de turism (IVL) la sosire.

Însă persoanele din Australia sunt scutite. Taxa este de 35 de dolari neozeelandezi, ceea ce înseamnă aproximativ 21 de euro.

Țările de Jos

Țările de Jos au o taxă turistică pe uscat și o taxă turistică pe apă.În Amsterdam, aceasta se ridică în prezent la 7 % din costul unei camere de hotel. Se numește "toeristenbelasting".

În 2024, aceasta va crește la 12,5%, devenind astfel cea mai mare taxă turistică din Europa. Se va aplica atât pasagerilor de croazieră, cât și vizitatorilor care înnoptează.

Portugalia

Taxa turistică redusă din Portugalia se plătește pe persoană și pe noapte și se aplică doar oaspeților care au peste 13 ani.

Aceasta este de aproximativ 2 euro și se aplică în prezent în 13 din cele 308 municipalități din Portugalia, inclusiv în orașele Porto, Lisabona și Faro.

Trebuie să o plătiți doar în primele șapte zile de ședere.

Slovenia

Taxa de turism în Slovenia variază în funcție de locație și de clasificarea hotelului. Este puțin mai mare în orașele mari și în stațiunile turistice, inclusiv în Ljubljana și Bled - aproximativ 3 euro.

Spania

Dacă vă îndreptați spre Ibiza sau Majorca, va trebui să plătiți o taxă turistică. Taxa de turism durabil, care se aplică în cazul cazărilor de vacanță din Insulele Baleare din Spania (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera), se aplică, de asemenea, fiecărui turist în vârstă de 16 ani sau mai mult. În timpul sezonului de vârf, taxa poate ajunge până la 4 euro pe noapte.

Elveția

Taxa de turism în Elveția variază în funcție de locație. Costul se calculează pe noapte și pe persoană și este de aproximativ 2,20 euro.

De obicei, ofertele de cazare nu includ taxa turistică - aceasta este specificată ca o sumă separată, astfel încât este mai ușor de urmărit.

Și se aplică doar la sejururi mai mici de 40 de zile.

SUA

În cea mai mare parte a Statelor Unite se percepe o taxă hotelieră sau o taxă de cazare pentru călătorii care închiriază locuințe. Se mai numește și taxă de ocupare.

Taxele se aplică la hoteluri, moteluri și hanuri. Se pare că cea mai mare rată este plătită în Houston, cu o taxă de 17% pe factura de hotel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE