Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai puternic pașaport din lume, la final de 2023: Cum a reușit Spania să devanseze Singapore în lupta pentru primul loc

Spania are cel mai puternic pașaport din lume, potrivit unui nou raport. Clasamentul realizat de site-ul de informații despre vize VisaGuide.World arată că Spania devansează Singapore, care a ocupat primul loc în popularul Henley Passport Index, publicat în octombrie.

Japonia, aflată pe locul 15, este singura altă țară non-europeană care se află în primele 20 de locuri în indexul VisaGuide.World. Germania ocupă locul al treilea, urmată de Italia, Franța, Olanda, Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Cehia, Portugalia, Ungaria și Luxemburg.

Austria se află pe locul 16, iar Elveția, Belgia, Irlanda și Polonia completează topul 20.

Cum clasifică VisaGuide.World pașapoartele?

Atât indicele trimestrial Henley Passport Index, cât și indicele de pașapoarte al VisaGuide.World examinează numărul de destinații la care posesorii de pașapoarte pot avea acces fără viză.

Deși este considerat în general o autoritate, Henley nu a publicat încă ultimul său clasament.

În octombrie, acesta a plasat Singapore pe primul loc, urmat de Japonia pe locul al doilea, iar Finlanda, Franța, Germania, Italia, Coreea de Sud, Spania și Suedia pe locul al treilea, pe baza numărului de destinații pe care le pot vizita fără viză.

VisaGuide.World ia în considerare și alți factori, creând un "scor de importanță a destinației" pentru fiecare destinație de călătorie.

Acesta ia în considerare tipul de politică de intrare pe care o țară o aplică unui pașaport - fără viză, ETA, viză la sosire, viză electronică, viză aprobată de ambasadă, călătorie fără pașaport sau intrare interzisă. De asemenea, se atribuie puncte pentru PIB-ul țării, puterea globală și dezvoltarea turismului.

Accesul fără viză într-o țară cu un scor ridicat al importanței destinației aduce pașaportului mai multe puncte în index decât intrarea într-o țară cu un scor scăzut.

Unde pot călători fără viză posesorii de pașapoarte spaniole?

Începând cu decembrie 2023, titularii de pașapoarte spaniole pot călători fără viză în 160 de țări și teritorii.

Deși deținătorii de pașapoarte din Singapore pot călători în 164 de țări, Spania câștigă puncte pentru numeroasele locuri pe care le poate vizita doar cu o carte de identitate în cadrul Uniunii Europene.

Posesorii de pașapoarte din Singapore au acces fără viză în 15 țări pe care Spania nu le are. Printre acestea se numără Burkina Faso, Cambodgia, Coasta de Fildeș, Cuba, Djibouti, Ghana, Guineea, Indonezia, Kenya, Laos, Myanmar, Rwanda, Tanzania, Uganda și Zimbabwe.

Între timp, Spania poate avea acces la 11 țări și teritorii fără viză, ceea ce Singapore nu poate face. Printre acestea se numără Insulele Falkland, Insulele Marshall, Palau, São Tomé și Principe, Seychelles, Insulele Solomon, Timorul de Est, Tonga, Tuvalu, Ucraina și Venezuela.

VisaGuide.World nu specifică "scorul de semnificație a destinației" al fiecărei țări, dar acestea pot afecta, de asemenea, rezultatul indicelui.

Germania are acces fără vize în aceleași 160 de țări ca și Spania (cele două țări acceptându-se reciproc), dar Spania se bucură de ușurința vizelor la sosire în Papua Noua Guinee și Togo, în timp ce Germania trebuie să solicite o viză electronică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE