Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pașaportul digital: Aplicația care le va permite pasagerilor să călătorească fără documente fizice, testată în Finlanda

Finlanda și-a exprimat dorința de a testa o aplicație pentru telefon care să conțină copii digitale ale documentelor de călătorie în locul pașapoartelor tradiționale pe hârtie. Cu ajutorul acestei noi tehnologii, pasagerii ar putea trimite informații poliției de frontieră înainte de a pleca în străinătate, relatează Euronews Travel.

Potrivit unui raport al ziarului finlandez Helsingin Sanomat, Comisia Europeană a contactat la sfârșitul anului trecut pentru a întreba dacă țara ar fi dispusă să participe la proiectul pilot. 

„În prezent, pregătim o cerere de finanțare pentru Comisie. Cererea trebuie să fie depusă până la sfârșitul lunii august. După aceea, se va decide dacă proiectul va fi realizat sau nu”, a declarat pentru ziarul finlandez Mikko Väisänen, inspector în cadrul poliției de frontieră. 

Cum va funcționa procesul pașaportului digital din Finlanda? 

Comisia încurajează unele state membre să testeze documentele de călătorie digitale. Cu ajutorul informațiilor colectate în urma acestor teste, ar putea introduce în UE posibilitatea de a trece frontierele doar cu o aplicație de telefon mobil. Deși nu se știe încă dacă procesul de testare din Finlanda va avea loc, documentele digitale ar putea fi testate mai întâi în cazul trecerilor aeriene către Croația.

Unii pasageri vor fi rugați să se ofere voluntari pentru a descărca aplicația pe telefoanele lor. Aceștia vor putea apoi să trimită documentele autorităților de frontieră înainte de a călători. Primii voluntari vor fi probabil pasagerii care călătoresc între Finlanda și Croația cel mai devreme în primăvara anului 2023.

Deocamdată, pasagerii implicați în acest proces vor trebui să aibă asupra lor pașapoartele fizice pe suport de hârtie și să se supună verificărilor efectuate de agenții de frontieră.

Se folosesc deja pașapoartele digitale oriunde în lume?

Pe termen lung, însă, scopul este ca oamenii să nu mai fie nevoiți să aibă asupra lor niciun fel de documente, în afară de telefoane. Călătorii ar putea fi identificați pur și simplu cu ajutorul unei fotografii a feței lor atunci când se îmbarcă în avion sau trec un control de securitate. 

Se speră că aceste documente de călătorie digitale vor face ca trecerea frontierei să fie mult mai ușoară și mai rapidă. 

În 2021, Ucraina a devenit prima țară din lume care a acordat pașapoartelor digitale același statut juridic ca și celor fizice. Folosind o aplicație de telefon numită Dila, care este emisă de Ministerul pentru Transformare Digitală din Ucraina, utilizatorii pot vedea versiunile electronice ale documentelor lor. De asemenea, aceștia pot genera coduri QR care au, în esență, aceeași putere ca și un pașaport.

Polonia și Coreea de Sud utilizează, de asemenea, documente digitale pe smartphone-uri în moduri similare, iar alte proiecte pilot ar putea fi lansate în curând în Regatul Unit și în SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE