Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sfârșitul erei pentru ștampilele de pașaport? Noul sistem de intrare în UE va permite înregistrarea digitală a călătorilor

Ștampilele pentru pașapoarte sunt insigne de onoare pentru mulți călători, lăsând o urmă de hârtie a aventurilor lor. Însă, în curând, acestea ar putea rămâne istorie la intrarea în Spațiul Schengen.

Noul sistem automatizat de intrare/ieșire (EES), care urmează să fie lansat în noiembrie 2023, va înregistra digital vizitatorii din afara UE, eliminând astfel necesitatea ștampilelor fizice.

„EES va înlocui actualul sistem de ștampilare manuală a pașapoartelor, care necesită mult timp, nu oferă date fiabile privind trecerea frontierei și nu permite o detectare sistematică a persoanelor care depășesc termenul de ședere”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Migrație și Afaceri Interne al Comisiei Europene.

Ce este sistemul UE de intrare/ieșire (EES)?

EES va fi un sistem informatic automatizat de înregistrare a călătorilor din țări terțe care sunt scutiți de viză sau care dețin vize de scurtă ședere.

De fiecare dată când o persoană traversează o frontieră externă a UE, sistemul va înregistra numele, tipul de document de călătorie, datele biometrice (amprente și imagini faciale), precum și data și locul de intrare și ieșire. De asemenea, sistemul va înregistra refuzurile de intrare.

Se speră că verificările automatizate de control la frontieră și sistemele de autoservire vor îmbunătăți securitatea în UE și vor fi mai rapide pentru călători. Cu toate acestea, industria aeronautică și diferite țări au declarat că lipsa de pregătire ar putea cauza probleme inițiale în momentul introducerii sistemului.

Inițial, acesta trebuia să fie lansat în 2022, dar a fost amânat până în mai 2023 și din nou până în noiembrie.

În cadrul noului sistem, călătorii cu acces fără viză în spațiul Schengen vor trebui să obțină autorizația de călătorie online prin intermediul Sistemului european de informare și autorizare a călătoriilor (ETIAS). Acesta va fi lansat în etape, odată ce SEES va fi operațional.

Ștampilele pentru pașapoarte sunt încă necesare înainte de lansarea EES

După Brexit, britanicii au fost avertizați că trebuie să obțină ștampile pentru pașapoarte atunci când ies și intră în Spațiul Schengen.

Acestea servesc drept dovadă că nu au depășit limita de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile pentru a beneficia de scutire de viză.

De obicei, acest lucru se întâmplă în mod automat la securitate și, pentru unii iubitori de călătorii, a fost chiar o mică parte pozitivă a ieșirii din UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE