Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul European confirmă decizia de a nu accepta pașapoarte rusești din regiunile ocupate

Publicat de: Euronews

Parlamentul European a confirmat joi decizia Consiliului Uniunii Europene de a nu accepta paşapoarte şi alte documente de călătorie emise de Rusia în regiunile ocupate ilegal în Ucraina şi Georgia, indică un comunicat al PE.

Cu 531 voturi pentru, şapte voturi împotrivă şi 34 de abţineri, legislativul european a aprobat acordul cu Consiliul UE cu privire la neacceptarea documentelor de călătorie emise de Rusia în regiunile ocupate din Ucraina şi în aşa-numitele teritorii separatiste din Georgia, cu scopul emiterii de vize sau al trecerii frontierelor externe ale UE.

Potrivit acordului, Comisia Europeană ar trebui să se consulte cu statele membre şi să elaboreze o listă a documentelor de călătorie ruseşti, în special paşapoarte, care nu trebuie să fie acceptate. Totuşi, persoanele care fug de conflictul din Ucraina încă pot intra în UE în scopuri umanitare.

După vot, raportorul PE, eurodeputatul spaniol Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D), a declarat că 'Parlamentul European este decis să facă tot posibilul pentru a continua să exercite presiuni asupra Rusiei prin mijloace legale şi politice pentru a se asigura că Putin plăteşte un preţ ridicat pentru acest război ilegal şi pentru crimele comise împotriva Ucrainei şi poporului ei''.

Rusia emite paşapoarte locuitorilor din Crimeea de la anexarea ilegală a peninsulei în 2014 şi în prezent face acelaşi lucru în zonele din Ucraina neaflate sub controlul guvernului de la Kiev. Neacceptarea acestor paşapoarte ruseşti se va aplica atunci când o persoană va solicita viză pentru a intra în Uniunea Europeană sau când traversează frontierele externe ale UE.

Potrivit Comisiei Europene, aproape toate statele membre au declarat deja că nu acceptă paşapoarte ruseşti emise în regiuni străine ocupate. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE