Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova ia în calcul retragerea cetăţeniei în cazul persoanelor care luptă de partea Rusiei în Ucraina

Publicat de: Euronews

Republica Moldova ar putea retrage cetăţenia în cazul acelor persoane care merg să lupte de partea Rusiei în Ucraina, după ce au fost chemate la arme întrucât deţin şi cetăţenia rusă, a anunţat luni preşedintele moldovean Maia Sandu, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Săptămâna trecută preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare „parţială” pentru a-şi consolida trupele din Ucraina.

În regiunea separatistă Transnistria trăiesc în jur de 200.000 de persoane cu dublă cetăţenie, moldovenească şi rusă. Maia Sandu a spus că există riscul ca unii dintre aceşti oameni să poată fi chemaţi la arme de către Rusia.

„Pentru a împiedica să se întâmple asta, noi analizăm posibilitatea aplicării procedurii de revocare a cetăţeniei moldoveneşti pentru acele persoane (cu paşapoarte ruseşti) care luptă de partea agresorului”, a explicat ea.

„Examinăm posibilitatea înăspririi pedepsei pentru cetăţenii moldoveni (fără paşapoarte ruseşti)... care se află în rândurile forţelor armate ale agresorului”, a subliniat preşedintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a adăugat că au loc consultări cu Moscova pentru a preveni cazurile în care cetăţeni moldoveni să fie chemaţi la arme. Rusia are staţionate trupe de menţinere a păcii în Transnistria de la începutul anilor '90, atunci când separatiştii pro-ruşi au scos de sub controlul Chişinăului cea mai mare partea a regiunii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE