Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria amână aprobarea aderării Finlandei și Suediei la NATO. Motivul invocat de Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat că Parlamentul de la Budapesta va ratifica aderarea Suediei și Finlandei la NATO în următoarea sesiune parlamentară care va începe în ianuarie 2023.

Orban a făcut această promisiune după o reuniune a premierilor statelor Grupului de la Visegrad (V4) - Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria, organizată în orașul slovac Kosice, conform Euronews.com.

„Referitor la NATO, vă pot spune că Guvernul a luat deja o decizie. Am confirmat că Ungaria a confirmat atât Finlandei, cât și Suediei sprijinul pentru aderarea la NATO și Parlamentul va include acest subiect pe ordinea de zi în prima sesiune a anului viitor”, a afirmat Viktor Orban, potrivit sursei citate.

În Legislativul de la Budapesta, parlamentarii aflați în Opoziție sunt în favoarea aderării Suediei și Finlandei la NATO. Cum Guvernul Orban beneficiază de o majoritate de două treimi, este de așteptat ca măsura să fie aprobată rapid în momentul în care va ajunge pe ordinea de zi.

„Aș vrea să subliniez că suedezii și finlandezii nu au pierdut vreodată calitatea de membru NATO din cauza Ungariei, iar Ungaria le va oferi cu siguranță sprijinul de care au nevoie pentru integrare (...)”, a precizat Viktor Orban.

Reuniunea Grupului de la Visegrad a avut loc în contextul în care abordarea Ungariei față de războiul din Ucraina a degenerat disensiuni în organizația de cooperare, din cauza poziției conciliante a Budapestei față Rusia.

Tergiversarea aprobării aderării Suediei și Finlandei la NATO ar fi modul în care Ungaria ar face presiuni asupra Uniunii Europene pentru a debloca banii europeni. Comisia Europeană a acuzat Guvernul Orban de erodarea sistematică a standardelor democratice și folosire abuzivă a fondurilor UE, notează sursa citată.

Deși au recunoscut că au opinii diferite referitor la sprijinul acordat Ucrainei și la sancționarea Rusiei, liderii statelor Grupului de la Visegrad au afirmat că au interesele comune, cum ar fi asigurarea securității energetice, oprirea imigrației ilegale și consolidarea protejării frontierelor.

Ungaria şi Turcia sunt singurele membre NATO care nu au dat încă avizul de aderare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE