Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noua criză a migrației în Europa. De ce România nu e afectată

Europa se confruntă cu o nouă criză a migrației. Numărul străinilor din afara spațiului comunitar care au forțat intrarea pe continent a crescut cu 77%, arată FRONTEX – agenția europeană a polițiilor de frontieră. Presiunea migrației ilegale este resimțită în special de țările mai bogate, din Vest, acolo unde migranții își doresc în final să ajungă. Ruta Balcanilor de Vest a redevenit cea mai tranzitată rută – unde se poziționează românia pe acest traseu.

Anul acesta, până acum, peste 280.000 de migranți au intrat ilegal în Europa. Adică sunt cei care au forțat granițele, spune Frontex. O creștere cu 77%. 42.000 dintre ei doar în octombrie, adică 15%. Ne uităm pe această hartă - cei mai mulți tranzitează Mediterana și ajung pe Ruta Balcanilor de Vest - cea mai tranzitată - o creștere aici de 168% față de anul trecut. Și în estul Mediteranei e presiune: au ajuns pe aici 35.000 migranți - 122% creștere.

Să luăm separat acum ruta Balcanilor de Vest. Jumătate din migranții care ajung la ora actuală în Europa vin pe aici și de trei ori mai mulți față de anul trecut. Se repetă situația din 2015, când a fost înregistrat cel mai mare val de migranți: sute de mii după războiul din Siria. Ei vin, de obicei, din Turcia și ajung în Europa prin Grecia sau Bulgaria și apoi o iau spre nord, acolo unde solicită azil.

Mai puțin de 3% dintre migranții care au intrat în Europa pe această rută au ales România. Sunt cei care au venit din Serbia, un număr de 3.500 de străini.

Cei care vin pe ruta Balcanilor de Vest sunt din Afganistan, Siria și Turcia. Din cauza situației în aceasta zonă, Serbia, Ungaria și Austria au anunțat patrule suplimentare la graniță pentru a opri fluxul de migranți ilegal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE