Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis: Aderarea la Schengen pe 8 decembrie, incertă

Klaus Iohannis a declarat că data de 8 decembrie este supraevaluată în ceea ce privește intrarea României în spațiul Schengen. Președintele spune că  este o posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două.

„Cred ca s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decmbrie ca și termen final ceea ce nu este.

8 decembrie e prima posibilitate când aceasta chestiune poate fi disuctată. Interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar cu privire la accesul României la spațiul Schengen. Nu e util să forțăm un vot care poate nu e cel așteptat. ”, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis: România e pregătită de 11 ani să devină parte a spațiului Schengen

Președintele subliniază că țara noastră este pregătită de nu mai puțin de 11 ani pentru a deveni parte a spațiuțui Schengen.

„Haideți să luăm lucrurile pe rând. România este pregătită de 11 ani pentru a deveni parte a spațiului Schengen. Acest lucru a fost demonstrat acum 11 ani, când experții au făcut verificări aprofundate și au ajuns la rezultatul că suntem pregătiți.

Totuși, iată, anii au trecut și am reluat cu insistență solicitările pentru a finaliza acest demers. După cum probabil știți, au existat, în spațiul european, câteva solicitări care s-au referit la noi, la România, atunci când vorbeam despre Schengen.

Una, și probabil cea mai importantă, a fost să fie terminat, ridicat, finalizat procesul MCV, Mecanismul de Cooperare și Verificare, lucru care, cu siguranță vă amintiți, s-a întâmplat ieri, când Comisia Europeană a decis că s-a finalizat MCV și nu va exista altă verificare pe MCV, fiindcă România a atins toate obiectivele, a îndeplinit toate benchmark-urile, cum se numesc în limbajul modern european.

A doua chestiune a fost ridicată de mai multe voci în Uniunea Europeană – oare după 11 ani, România mai este pregătită pentru a deveni parte a spațiului Schengen? Noi am fost foarte deschiși și am invitat pe toți să verifice acest lucru la noi, practic. A existat, deci, o misiune de evaluare, la care au participat experți din aproape toate statele membre ale Uniunii, plus, sigur, Comisia Europeană. Au venit, au verificat și au scris un raport nu pozitiv, ci foarte pozitiv, în sensul că România îndeplinește absolut toate cerințele și lucrurile funcționează așa cum trebuie. S-a dorit pe anumite sectoare încă o aprofundare a acestei verificări, aprofundare care s-a făcut săptămâna trecută, la care au participat experți din Comisia Europeană, din Olanda și alții. Raportul este și de această dată foarte pozitiv, îndeplinim toate – toate – cerințele a fi parte a Schengen.

Între timp, sigur, au mai apărut politicieni care au probleme pe care putem să le înțelegem cu migrația, însă, chiar dacă înțelegem toate problemele, trebuie să clarificăm și noi niște lucruri. România n-a fost, nu este și nu va fi o țară care generează migrația sau permite migrația – vorbesc de migrația necontrolată, adică trecerea ilegală a frontierelor țării. Am auzit și eu că partea austriacă a venit cu niște date care, după părerea noastră, trebuie să fie foarte atent verificate.”, spune șeful statului.

Președintele României, reacție după ce Austria s-ar opune extinderii spațiului Schengen

Repet, prin România nu a existat, nu există și nu va exista un flux migratoriu necontrolat. Noi știm de unde vin migranții și pe unde trec și, în discuții între experți, aceste lucruri vor fi explicate și părții austriece. Cert este: nu prin România și nu din România vin acești migranţi, care creează îngrijorări pe care le putem înțelege, îngrijorări în Austria. Ruta balcanică este problematică, noi știm acest lucru, și noi în România am luat toate măsurile. România nu este parte a rutei balcanice de migrație necontrolată. Noi știm pe unde se duc migranții, putem să explicăm părții austriece, putem să îi ajutăm. Deci România are potențial, are capacitatea de a veni în sprijinul austriecilor pentru a domoli acest flux.

Pentru a clarifica aceste lucruri, am convenit cu ministrul afacerilor interne, domnul Bode, să meargă în Viena, să aibă întâlniri tehnice, clare, cu omologul de acolo, cu alți politicieni și vom continua acest dialog. Până la urmă, nu este interesul nostru să apară divergențe între noi. Interesul nostru, al meu, este să rezolvăm problema. Și această problemă a migrației, sigur, trebuie rezolvată de noi toți împreună.

Repet, aceste îngrijorări putem să le înțelegem, însă datele care sunt certe nu confirmă deloc că România generează sau permite un astfel de flux.

Iar întrebarea dacă aderarea România la spațiul Schengen – nu, dimpotrivă. Aderarea României la spațiul Schengen l-ar face mai sigur, noi am dovedit acest lucru. România este parte din cam toate procedurile Schengen care există în spațiu, mai puțin libera circulație a persoanelor. Noi avem graniță externă – graniță externă a Uniunii – cu Ucraina, cu Moldova – și cu Bulgaria este tot graniță externă – și cu Serbia. Toate aceste granițe sunt gestionate corect și au fost verificate tocmai în săptămânile trecute.

Aceste chestiuni trebuie explicate încă o dată. Pot fi vizitate centrele noastre, locurile unde se verifică, pot fi toate verificate, suntem absolut deschiși, dar ceea ce nu ne dorim este să se vorbească despre noi fără noi. Avem toate datele, avem toate răspunsurile și avem dispoziția să ajutăm pe toți. ”, este declarația făcută de Klaus Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE