Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport favorabil din partea comisiei venite în România pentru evaluarea suplimentară Schengen

Ministerul Afacerilor Externe susţine că misiunea complementară de evaluare efectuată de experţii europeni a reconfirmat că România îndeplineşte, în continuare, toate condiţiile necesare pentru aplicarea în integralitate a acquis-ului Schengen, inclusiv în ceea ce priveşte politica de vize şi protecţia datelor.

MAE precizează că la misiunea de evaluare au participat şapte experţi din partea Comisiei Europene, doi experţi ai Consiliului UE, precum şi experţi din Cehia, Germania, Olanda şi Suedia.

Vizita a fost organizată ca rezultat al deschiderii exprimate de autorităţile române, ulterior vizitei voluntare din 9-11 octombrie, de a oferi orice informaţii suplimentare şi de a facilita orice demersuri care să permită formularea de către partenerii europeni a unei decizii politice în favoarea aderării României la spaţiul Schengen.

La ce concluzii a ajuns comisia:

Componenta distinctă privind politica de vize a urmărit atât dimensiunea activităţii consulare de acordare de vize, cât şi cea a gestiunii Sistemului de Informaţii privind vizele prin raportare la reglementările în domeniul protecţiei datelor.

  • Misiunea suplimentară de constatare confirmă rezultatele misiunii voluntare de constatare care a avut loc în octombrie 2022.
  • Echipa de constatare consideră că România continuă să îndeplinească condițiile necesare pentru aplicarea tuturor părților relevante ale acquis-ul Schengen în întregime.
  • Referiri specifice pe tema politicii de vize (competență a MAE) – implementare acquis, sistem IT, comunicare publică/ site, personal:

1. România implementează în mod adecvat acquis-ul în materie de vize.

2. Infrastructura IT este exemplară.

3. Sistemul informatic național românesc este bine structurat, iar fluxul de lucru corespunde logicii impuse de Codul de Vize. Echipa de experți a confirmat că sistemul informatic național românesc (n.a. de gestiune a vizelor) conține câmpurile necesare pentru înregistrarea datelor în Sistemul Central de Informații privind Vizele. România respectă prevederile din Codul de vize (n.a. cel care reglementează procedurile de acordare a vizelor, inclusiv vize Schengen) privind timpul de procesare a vizelor.

4. Consulatul examinează cererile (n.a. de vize) într-o manieră solidă și deciziile sunt bine întemeiate, iar factorii de decizie au cunoștințe solide cu privire la riscurile și tendințele migratorii. Site-ul Ministerului Afacerilor Externe al României (și portalul de aplicații „eViza”, în special) oferă informațiile necesare procesului de acordare a vizelor într-o manieră structurată și demonstrează că România aplică deja părțile majore ale acquis-ului în materie de vize.

5. Membrii personalului (n.a. care gestionează politica de vize) sunt corect sunt instruiți și au acces la legislația UE și la instrucțiunile naționale relevante într-o platformă dedicată.

6. România are o abordare integrată a serviciilor consulare oferite cetățenilor români și cetățenilor străini, cu un interes puternic pentru interoperabilitate și ușurință de acces, inclusiv la serviciile de viză.

7. Mai mult, înainte de a fi trimis la o misiune diplomatică sau la un oficiu consular al României, fiecare angajat trebuie să urmeze un training specific privind Regulamentul general privind protecția datelor. Această pregătire se finalizează printr-un test teoretic și practic.

  • Furnizarea de către România a materialelor informative privind aspectele Schengen și nivelul de instruire în domeniul protecției datelor oferit personalului relevant din autoritățile române sunt pozitive.
  • Centrul Național de Vize din România aplică aceleași reguli de protecție a datelor pentru sistemul său național de vize pe care țările Schengen le aplică pentru Sistemul de informații privind vizele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE