Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană: România îndeplinește condițiile pentru aderarea la Schengen

România îndeplinește condițiile pentru Schengen. Este afirmația făcută miercuri de comisarul european pentru Afaceri Interne Ylva Johansson. Este încă un pas pe care țara noastră trebuie să-l treacă, urmând ca pe 8 decembrie, în consiliul JAI să fie luată decizia.

16/11/2022 , 13:20

România îndeplinește condițiile pentru Schengen

„Schengen e cel mai mare spațiu, o treime din populația UE beneficiază de aceasta. 427 de milioane de oameni beneficiază de liberea circulație, conexiunile acestea au crescut spația, iar Schengen a crescut și standardul vieții. 22 de state sun în Schengen, iar acum e timpul să adăugăm încă trei. Azi am prezentat participarea Croației, Bulgarie și România. Schengen înseamnă Europa. Acestea trei țări merită să fie pe deplin europene.

Bulgaria, România și Croația au îndeplinit toate condițiile, au proceduri implementate, infrastructură, Bulgaria și România au beneficiat de o inspecție luna trecută din 17 state membre din agențiile noastre. Acestea au evaluat situația. Evaluarea e pozitivă, dar întărește și confirmarea că sunt pregătite aceste țări să adere la Schengen.

A fost o perioadă prea lungă, așteptările sunt foarte mari. UE a adoptat mai multe rezoluții privind extinderea de sprijinire a acesto țări. Președinția cehă are acest subiect pe agenda ședinței din 8 decembrie. Provocările au crescut din cauza conflictelor.

Sper ca statele membre să ia o decizie pozitivă pentru cetățenii acestor țări, o decizie pentru noi toți. Motivul pentru care prezentăm această comunicare este ca statele să ajungă la o concluzie și o mai bună bază pentru decizie. Cred că toate datele le avem pe masă acum, de fapt chiar acum e o misiune de verificare care are loc cu experți din Olanda.

Trebuie să vedem că sunt căi diferite din partea Comisiei am impus evaluarea noastră în ceea ce privește cele trei țări, avem un nou raport privind statul de drept și include recomandări, e un instrument complex.

Avem noi condiții acum și se aplică tuturor statelor membre, când vine vorba de extinderea Schengen, condiția este ca statele să îndeplinească acquis-ul Schengen și au dat dovadă de a respecta acest acquis și au dat dovadă de cooperare privind aplicarea legii, deci da, sunt gata, sunt pregătite.”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne Ylva Johansson.

Știrea inițială:

Raportul este „foarte pozitiv”

Raportul Comisiei Europeane privind stadiul în care se află România este discutat la Bruxelles de Colegiul comisarilor. Pe lista aderării mai sunt Bulgaria și Croația. Premierul Nicolae Ciucă spunea la finalul lunii octombrie că raportul de evaluare realizat de experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre privind aderarea României și Bulgariei la Schengen este „foarte pozitiv”. Cu toate acestea Olanda a fost ţara care s-a opus intrării României în Spaţiul Schengen, iar zilele trecute parlamentul Suediei a dat și el un vot negativ.

Săptămâna trecută, o parte dintre europarlamentarii români la Bruxelles au trimis și ei o scrisoare către Parlamentul olandez, în care cer să fie primiți la Haga pentru a explica de ce România merită să fie primită în spațiul Schengen.

Europarlamentarul Victor Negrescu a anunțat, marți, că România a intrat Social-democratul a prezentat un document al Consililului UE prin care „se admite faptul că România îndeplinește toate criteriile specifice Schengen de foarte mult timp”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE