Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aderarea României la Schengen, periclitată din Suedia. Parlamentarii din Opoziție refuză extinderea

Pe lângă opoziția deja cunoscută a Țărilor de Jos, aderarea României la spațiul Schengen ar putea fi periclitată de un nou obstacol. Parlamentul Suediei nu este de acord cu accederea țării noastre la spațiul de liberă circulație și ar putea exercita presiuni asupra Guvernului de la Stockholm să-și schimbe poziția actuală care este favorabilă aderării, scrie publicație suedeză Dagens Nyheter.

Guvernul Regatului Suediei este pe cale a înregistra prima înfrângere în Parlament. Atât social-democrații, cât și democrații suedezi, partide aflate în Opoziție, se împotrivesc extinderea spațiului Schengen.

„Guvernul nu are susținerea Parlamentului pe această temă”, a declarat parlamentarul social-democrat Ardalan Shekarabi, pentru sursa citată.

La ședința Comisiei parlamentare pentru Justiție, Guvernul a propus ca Suedia ar trebui să fie de acord cu aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Anterior, Executivul condus de social-democrați s-a opus extinderii spațiului comunitar, iar partidul care se află acum în Opoziție susține aceeași decizie.

„Atunci când vine vorba despre extinderea Schengen, trebuie să începem cu nevoia noastră de a controla intrările și ieșirile și de a ne asigura că dispunem de toate instrumentele necesare pentru a lupta împotriva infracționalității”, a afirmat Shekarabi.

Parlamentarul social-democrat s-a declarat surprins că Guvernul a înaintat propunerea extinderii Schengen, fără a se consulta cu democrații și social-democrații. El a amintit că au existtat probleme privind migrații din România și Bulgaria care au fost exploatați în Suedia.

„Nu este o chestiune minoră. Practic, ar însemna ca toate punctele de intrarea și ieșirea (din țară) să fie eliminate. Nu considerăm că acest lucru este în interesul Suediei în materie de securitate internă”, a mai spus Ardalan Shekarabi, pentru sursa citată.

Subiectul extinderii spațiului Schengen a fost promovat de Cehia care deține în prezent președinția rotativă a UE și care ar vrea ca statele membre să ia o decizie în acest sens în decembrie.

Guvernul suedez consideră că România, Bulgaria și Croația întrunesc condițiile pentru a adera la spațiul Schengen, așa cum reiese din propunerea prezentată în Comisia pentru Justiție.

În schimb, Democrații suedezi, care susțin Guvernul din Parlament, se opun și consideră că dreptul fiecărui stat membru de a realiza controale la frontieră ar trebui consolidat în UE.

„Când vine vorba despre Bulgaria și România, Suedia se confruntă în prezent cu probleme privind cetățenii din aceste țări care abuzează de directiva extinsă privind mobilitatea și care sfidează ordinea publică din Suedia", a afirmat Adam Marttinen, membru al Comisiei de Justiție din cadrul Democraților suedezi.

Mai mult, parlamentarii suedezi de Opoziție critică statele ce vor să acceadă în Spațiul Schengen „din cauza corupției extinse și lipsei de măsuri împotriva crimei organizate, iar frontiera externă a Schengen ar putea fi mutată la granița cu Ucraina”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE