Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce fac europarlamentarii români pentru aderarea la Schengen. Cine sunt cei care au trimis o scrisoare Parlamentului olandez

Publicat de: Maria Moiș

O parte dintre europarlamentarii români la Bruxelles spun că au trimis și ei o scrisoare către Parlamentul olandez, în care cer să fie primiți la Haga pentru a explica de ce România merită să fie primită în spațiul Schengen.

Este vorba despre reprezentanții USR și REPER din Parlamentul European, spune eurodeputatul Dragoș Tudorache. Alții sunt de părere că o scrisoare adresată olandezilor ar putea aduce ceva în plus.

Marian-Jean Marinescu, europarlamentar PNL, spune că miza este ca subiectul privind extinderea Schengen să fie pe agenda Consiliului din decembrie, lucru care nu este clar la acest moment, în timp ce colegul său de partid, Rareș Bogdan dă asigurări că aderarea va fi pe ordinea de zi din 8 decembrie.

Dragoș Tudorache - europarlamentar REPER: Europarlamentarii Reper și USR, împreună, am redactat încă de acum o săptămână și jumătate o scrisoare către Parlamentul de la Haga și către premierul Rutte în care am solicitat să fim primiți în parlamentul olandez tocmai pentru a avea ocazia să le explicăm direct, de la legiuitor la legiuitor care este realitatea în România la acest moment și de ce este importantă aderarea la Schengen acum pentru România, de ce credem că este momentul ca aderarea sp aibă loc. Același lucru vrem să îl explicăm și premierului Rutte într-o întâlnire directă. Nu am primit încă un răspuns din partea Parlamentul olandez, decât că analizează agenda și vor reveni.

Din semnalele pe care le-am primit, e foarte posibil ca în următoarele două săptămâni să putem avea această întâlnire la Haga, și indiferent în ce context noi ne vom face disponibili și vom merge acolo. Eu consider că e un moment important. E o scrisoare trimisă din partea delegațiilor REPER și USR, dar aici sunt convins că suntem cu toții în asentiment și s-a văzut cnd am votat cu toții rezoluția din PE și sunt convins că și ceilalți parlamentari ar gândi la fel, dar scrisoarea ca atare am făcut-o dar parlamentarii din REPER și USR.

Printr-un demers propriu, eurodeputații români au convins Parlamentul European să voteze o rezoluție privind aderarea României și a Bulgariei la Spațiul de liberă trecere. O scrisoare către Parlamentul Țărilor de Jos care a votat propria rezoluție privind România nu ar schimba lucrurile, crede europarlamentarul Marian-jean Marinescu.

Marian-Jean Marinescu - europarlamentar PNL: Deci având în vedere că toate grupurile politice, statele membre au votat acea rezoluție în Parlamentul European, cred că e cel mai important lucru pe care putea să îl facă Parlamentul Europan în acest moment. Rezoluții au mai fost, 4-5, în acești 10 ani. Așa fiecare dintre noi mai face câte ceva, eu de exemplu în primăvară m-am întâlnit cu șeful Comisiei din Parlamentul Olandez, care se ocupă de Schengen i-am spus, i-am prezentat, am încercat să îl conving de situație însă decizia rămâne la Rutte.

Rezoluția din parlamentul olandez este o rezoluție care spune că mai trebuie strânse informații, a fost propusă rezoliția de parlamentari din partidul lui Rutte. Rutte este în Renew, încă o scrisoare nu văd ce ar putea aduce în plus, partidele care fac parte din PPE au votat împotriva rezoluției în parlamentul olandez.

În acest moment, cred că demersurile care trebuiesc făcute și din ce am înțeles eu, din câteva întâlniri, sunt făcute la nivel foarte, foarte activ. Demersurile sunt făcute de primul ministru, ministrul de externe, de ministru de interne care au discutat cu omolgoii lor și încearcă să obțină un răspuns favorabil.

Principalul lucru este să fim pe ordinea de zi a Consiliului. Există din partea președinției cehe un angajament că se va întâmpla acest lucru dar ei spun tot timpul: lucrăm să obținem consensul.

Ieri am votat rezoluția tehnică, acordul tehnic pentru Croația, lucru pe care noi îl avem din 2011, despre Croația nu se discută foarte mult nici olandezii nu au fost foarte negativi, au și croații un punct discutat, acel ”pushback” adică respingerea migranților de la granițe. Orice țară care aere granițe externe tre sa apere granita externă a uniunii

Dacă Rutte mai încearcă ceva, va încerca să nu fie pe ordinea de zi, adică să îi spună președinției cehe că nu va fi consens. Însă dacă noi suntem pe ordinea de zi împreună cu Croația nu văd cum nu numai Olanda ci și un alt stat cum va putea vota da pentru un stat și nu pentru altcineva.

Jurnalist: Deci acum miza este să fim pe agendă?

Marian-Jean Marinescu - europarlamentar PNL: Da, pe agenda JAI, da, pentru că dacă nu suntem pe agendă, vor fi diverse comentarii, nu a fost doar Olanda, mai erau și alte state, cum s-a făcut până acuma. Dacă suntem pe agenda, apoi putem primi și votul și acolo vedem clar. Eu cred că dacă un membru al Uniunii vrea să își păstreze stabilitatea guvernului creând necazuri altui stat membru al Uniunii cred că este de neacceptat, așa că în momentul în care se va ajunge la vot se vor gândi bine.

Jurnalist: Cum stă acum agenda?

Marian-Jean Marinescu - europarlamentar PNL: Agenda unui Consiliu nu se stabilește chiar așa cu mult timp înainte și mai ales un Consiliu atât de sensibil, cum va fi cel din 8 decembrie. Acuma, dacă există vreo cerere de la Olanda, că au fost niște discuții să mai facă niște verificări, să mai ceara niste inforamtii de la România, decizia de intrare in Schengen poate să fie si pe agenda consiliului, nu numai justitie si afaceri interne, deci nu trebuie să fie neparat un capăt de țară, poate sa fie până la finalul anului.

Rareș Bogdaneuroparlamentar PNL: România avea deja rezoluție de intrare în Schengen după cum știți dar am consdierar oportun să forțăm o altă rezoluție pentru a nu decupla România de celelalte țări, cel puțin în opinia publică.

Jurnalist: Unde se blochează acum lucrurile? Că înțeleg că miza este să fim pe agendă.

Rareș Bogdan – europarlamentar PNL: Vă pot spune în cunoștință de cauză, pentru că eu cunosc dosarul și am muncit mult la el și muncesc, suntem în momentul acesta pe agendă, vă pot confirma și garanta că la JAI-ul de la Bruxelles de pe 8-9 decembrie, accesul României la spațiul schengen va fi prezent, va fi un vot în JAI.

Dacă cehii nu ar fi pus pe agendă acest lucru nu s-ar fi întâmplat au fost țări care au solicitat o discuție pe prezența pe ordinea de zi, Ei bine Cehia a ascultat argumentele noastre și este pe ordinea de zi de la JAI prezența României în Spațiul Schengen

Cei 22 de membri ai delegației au făcut un raport extrem de pozitiv și ce este o chestiune intersantă, v-o spun în exlusivitate, printre cele 22 de persoane au fost și 2 persoane cetățeni olandezi. Nu au fost reprezentată Olanda, dar au fost reprezentanți ai Frontex, respectiv ai Comisiei, dar ei au fost chemați de Mark Rutte și de către ministrul de interne olandez pentru a fi chestionați cu privire la vizita pe care au făcut-o și la rezultatele vizitei în România, ceea ce îmi dă speranța că, încet-încet, și olandezii s-au convins că România are evoluție reală în ce privește caracteristicile tehnice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE