Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul European a votat în favoarea aderării Croaţiei la spaţiul Schengen

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie care exprimă sprijinul legislativului UE pentru aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, transmite Agerpres.

În dezbaterea pe acest subiect desfăşurată miercuri, raportorul Paulo Rangel (PPE) a declarat că spaţiul Schengen aşteaptă Croaţia, iar poporul croat a aşteptat, iar acum a sosit momentul ca această ţară să facă parte din spaţiul european de liberă circulaţie.

El a adăugat că Zagrebul a îndeplinit 281 de recomandări în opt domenii pentru aderarea la Schengen şi că ţara a trecut cea mai cuprinzătoare şi detaliată evaluare.Croaţia a fost singurul stat membru UE care a înfiinţat un mecanism independent pentru supravegherea poliţiei.

Paulo Rangel a mai spus că aderarea Croaţiei la Schengen este un semnal clar către ţările din Balcanii Occidentali şi că Croaţia ar trebui să inspire şi alte ţări din regiune.

România încă așteaptă

Amintim că discuția la nivel european în vederea extinderii spațiului Schengen implica trei state-candidat: România, Bulgaria și Croația. Recent, președintele Parlamentului Croației, Gordan Jandrokovic, a declarat în plenul Camerei Deputaţilor, că speră că România şi Croaţia vor intra pe 1 ianuarie 2023 în spaţiul Schengen.

De asemenea, eurparlamentarul Victor Negrescu a menționat la Euronews România că există trei scenarii plauzibile pentru aderarea la spațiul Schengen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE