Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Croația ar putea intra în Schengen până la sfârșitul anului

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Europarlamentarii urmează să solicite Consiliului European, în cadrul unei dezbateri cu vicepreședinte Comisiei Europene, să aprobe aderarea Croației la spațiul Schengen până la finalul anului 2022.

Votul va avea loc joi, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Președintele Parlamentului Croației, Gordan Jandrokovic, a declarat marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că speră că România şi Croaţia vor intra pe 1 ianuarie 2023 în spaţiul Schengen.

„Există multe similarităţi în căile politice şi naţionale ale Croaţiei şi României. Ţările noastre au experimentat tranziţia de la comunism la democraţie. O asemenea tranziţie a fost extrem de grea şi a trebuit să adapteze multiple elemente - mentale, sociale, politice şi economice - dar, pentru ţelurile pe care le-am împărtăşit, de a intra în NATO şi UE, noi am fost pregătiţi să depunem aceste eforturi, iar aceste elemente ne conectează. (...)

Acum ambele noastre ţări ţintesc să aibă o integrare mai deplină în cadrul UE. Croaţia a ales să intre în zona euro introducând euro, în mai puţin de opt săptămâni vom îndeplini un alt ţel de politică externă, strategică, însă mai sunt două zone pe care şi România şi Croaţia vor să le obţină - accederea la zona Schengen şi aderarea ca membri în OECD.

Croaţia este pregătită complet pentru a se alătura Schengen şi ultimul raport al Comisiei Europene confirmă că România este gata, de asemenea. Eu sper că şi Croaţia şi România vor intra pe 1 ianuarie a anului următor", a afirmat Gordan Jandrokovic, în alocuţiunea susţinută în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE