Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Guvernul confirmă pentru Euronews România că vor exista verificări din partea unei echipe mixte de experți, pe tema Schengen

Olanda și Germania trimit inspectori în România. Informația inițială: ar fi controale suplimentare față de vizita din octombrie. Cele două state ar vrea să se convingă că țara noastră merită în Schengen.

16/11/2022 , 18:32

Guvernul României confirmă noua vizită. Este una "complementară" celei din octombrie

Într-un răspuns pentru Euronews România, Guvernul României confirmă vizita unei echipe mixte de experți, formată din reprezentanți ai Comisiei Europene (în calitate de coordonatori) și ai unor state membre (printre care și Olanda). Se vorbește despre "o vizită complementară celei din 9-11 octombrie 2022"

Palatul Victoria precizează că noua vizită are, de asemenea, un caracter voluntar, similar celei din perioada 9-11 octombrie 2022. Scopul: să contribuie la consolidarea argumentației privind nivelul foarte bun de pregătire al României în aplicarea acquis-ului Schengen, nivel confirmat, de altfel, de recenta Comunicare a Comisiei Europene și de raportul vizitei voluntare din octombrie, devenit public miercuri.

Știre inițială:

Din primele informații obținute pe surse de Euronews România, verificările vizează în principal protecția datelor cu caracter personal. Prezența inspectorilor din Germania reprezintă o noutate.

Neoficial, Ministrul român de Interne, Lucian Bode, urmează să meargă în Germania, la finalul săptămânii următătoare. Asta după ce, zilele trecute, a avut o discuție și cu omologul său olandez.

În Țările de Jos, va exista și un nou vot în Parlament. Conform procedurii, este nevoie de o rezoluție pentru ca ministrul de Interne olandez să meargă la JAI cu concluzia pe tema extinderii orizontului Schengen.

Comisia Europeană a precizat, miercuri, că România îndeplinește condițiile pentru aderare.

În octombrie, Parlamentul olandez s-a pronunțat, printr-o moțiune, împotriva aderării României la Schengen

Parlamentul olandez a cerut, în octombrie, Guvernului premierului Mark Rutte, să „nu ia măsuri ireversibile” în privința aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Pentru o decizie favorabilă este nevoie de unanimitate în ședința Consiliului JAI din decembrie.

Anterior, la vizita efectuată în România, Rutte a declarat:

"Țările de Jos nu sunt, în principiu, împotrivă. Noi zicem că toate țările care îndeplinesc criteriile să intre în spațiul Schengen. Țările de Jos nu sunt împotriva aderării României la Schengen. Avem niște sisteme de operare, de verificare."

Poziția Guvernului Rutte a dat naștere speculațiilor și scenariilor. România speră la statutul de membru, dar își face calculul ca la fotbal: se "califică" la aderare și cu o "remiză" - o abținere de la vot a olandezilor.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE