Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

EXCLUSIV. Control Schengen în România. Ce urmăresc experții Comisiei Europene care vin în două județe de graniță

De Maria Moiș  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Control Schengen în România săptămâna viitoare! Experții Comisiei Europene se vor afla, luni și marți, în două județe de pe graniță și în București. În plenul Parlamentului European, se dezbate o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Este vorba despre un exercițiu voluntar. Vizita inspectorilor în România nu e parte din calendarul oficial sau obligatoriu privind aderarea României la spațiul Schengen, spun oficiali din Guvern, pentru Euronews România.

Este o dovadă de transparență prin care statul român vrea să arate că e pregătit pentru intrarea în spațiul Schengen. Ultima evaluare a fost făcută în anul 2011, atunci când România a primit undă verde de la Parlamentul European pentru aderare, dar ridicarea contrilului la frontierele interne trebuia votată în Consiliul Uniunii Europene în format JAI, cee ce nu s-a întâmplat nici până acum.

Experții Comisiei Europene se vor afla în județele Timiș și Arad, precum și în București. Ei vor monitoriz modul cum se fac controalele la graniță, politica de azil, politica de returnare, dacă politistii sunt instruiți să aplice setul de norme Schengen și cum se respecta protecția datelor cu caracter personal.

Pentru ca România să intre în Schengen este nevoie de votul unanim în Consiliul JAI care sa decidă ridicarea controalelor la granitele intrene.

Distribuie

Taguri