Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cancelarul Austriei critică România, Bulgaria şi Ungaria pentru că nu opresc migranții ilegali: „Este un risc de securitate”

Cancelarul austriac Karl Nehammer a lăudat Croația pentru modul în care gestionează granița externă a Uniunii Europene și, în schimb, a criticat România, Bulgaria și Ungaria deoarece lasă migranții să intre ilegal în spațiul european. De asemenea, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat că se opune accederii României, Bulgariei și Croației în spațiul Schengen.

Cu o zi vizita programată la Zagreb, cancelarul Karl Nehammer a afirmat că Austria nu se va opune intrării Croației în Spațiul Schengen, transmite agenția de presă HINA, citată de Agerpres.

''Nu simţim aproape deloc presiunea migranţilor dinspre Croaţia către nord. Întrucât Croaţia îndeplineşte într-o manieră exemplară cerinţele de protecţie a frontierei, nu văd vreo problemă acolo. Ţările sunt votate în mod individual'', a spus Nehammer într-un interviu acordat cotidianului austriac Kleine Zeitung.

Cu alte cuvinte, amenințarea cu veto este orientată spre România și România.

Ministrul austriac de Interne, împotriva extinderii spațiului Schengen

Karl Nehammer nu este singurul politician din Austria care și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu extinderea spațiului Schengen. Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, s-a declarat împotriva includerii României, Bulgariei și Croației în spațiul comunitar.

Karner s-a pronunțat în repetate rânduri împotriva extinderii spațiului Schengen despre care susține că nu funcționează. În opinia sa, acest lucru se poate vedea prin numărul crescut de solicitanți de azil extident în Austria.

La rândul său, Cancelarul Nehammer a precizat că „există 100.000 de oameni în Austria care au trecut frontiera ilegal, dintre care 75.000 au tranzitat ţări ca România, Bulgaria şi Ungaria, fără a fi înregistraţi de autorităţile de acolo din domeniul securităţii”.

„Este un risc de securitate şi trebuie să ne ocupăm de asta'', a explicat șeful Executivului de la Viena.

Karl Nehammer efectuează miercuri o vizită de lucru în Croaţia.

În prezent, spaţiul Schengen cuprinde 22 de ţări din Uniunea Europeană (Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria) şi patru ţări din afara acesteia (Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE