Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Presa austriacă: Ministrul de Interne din Austria se opune extinderii spațiului Schengen

Ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, a anunțat că țara sa nu este de acord cu extinderea spațiului Schengen, invocând că nu este un moment propice. Pe lângă Țările de Jos și Suedia, Austria se numără și ea printre statele care se opun extinderii.

"Este un moment nepotrivit să votăm acum o extindere, când sistemul frontierelor externe nu funcționează", a declarat Gerhard Karner, ministru de Interne al Austriei, pentru publicația KURIER.

Opoziția este declanșată de fluxul de refugiați care se revarsă în Europa Centrală prin Balcani, mai arată sursa citată. Peste 90.000 de migranți au fost deja reținuți în Austria în acest an.

”Sistemul este disfuncțional, situația din Europa arată foarte clar că protecția frontierelor a eșuat”, a spus ministrul de Interne din Austria. ”Factorul declanșator al rezistenței ar fi fluxul de refugiați care se revarsă în Europa Centrală prin Balcani. Dacă un sistem nu funcționează, el nu poate fi extins”, a completat oficialul austriac.

Afirmațiile apar în contextul adoptării unui raport favorabil pentru extinderea spațiului Schengen de către Comisia Europeană. Însă decizia finală se va lua în Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne, care va avea loc pe 8 decembrie, la Bruxelles.

Vlad Botoș, europarlamentar USR: „Domnul Karner ar trebui să-și revizuiască atitudinea”

”Am citit publicația în limba germană, unde ministrul de interne Gerhard Karner a declarat că este un moment nu foarte propice pentru lărgirea spațiului Schengen, fiindcă sistemul granițelor nu funcționează. Domnul Karner ar trebui să-și revizuiască atitudinea. Este păcat ca în ultimul moment să vină cu astfel de declarații și-l invit pe ministrul de Interne al României, Lucian Bode, să ia legătura cu domnul Karner, ei sunt în aceeași familie politică europeană, la fel cum îl invit pe domnul președinte să discute cu premierul Austriei care este șeful pe linie de partid și pe linie de guvern, pentru a-și revizui această atitudine.

Am negociat în ultimele luni și săptămâni om la om, cu toate guvernele, toți europarlamentarii, cu toți cei din familiile noastre politice europene și acum sunt dezamăgit să văd declarații, mai ales de la un om care va vota pe 8 decembrie în Consiliul Justiție și Afaceri Interne”, a spus Vlad Botoș, europarlamentar USR, în direct la Euronews România.

Comisia Europeană: România îndeplinește condițiile pentru aderarea la Schengen

Declarațiile ministrului austriac vin la numai două zile după ce Comisia Europeană a anunțat că România îndeplinește condițiile pentru aderarea la Schengen, alături de Croația și Bulgaria.

„Aceste țări merită să fie pe deplin europene. Bulgaria, România și Croația au îndeplinit toate condițiile, au proceduri implementate, infrastructură, Bulgaria și România au beneficiat de o inspecție luna trecută din 17 state membre din agențiile noastre. Acestea au evaluat situația. Evaluarea e pozitivă, dar întărește și confirmarea că sunt pregătite aceste țări să adere la spațiul Schengen”, a declarat, miercuri, comisarul european pentru Afaceri Interne Ylva Johansson.

Un vot asupra aderării celor trei ţări la spaţiul Schengen este programat să aibă loc pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), notează DPA. O decizie în acest sens necesită unanimitate.

Zona Schengen formată din 26 de state a suspendat în mare parte controalele la frontieră între ţările membre şi le permite oamenilor să călătorească, să muncească şi să trăiască într-o altă ţară fără viză sau permis de şedere.

Bulgaria, România, Croaţia, Republica Irlanda şi Cipru sunt singurele state UE care nu fac parte din zona Schengen, la care au aderat însă ţările non-UE Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE