Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Lucian Bode a cerut o întâlnire cu omologul austriac, după declarațiile despre Schengen

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a cerut o întâlnire, săptămâna aceasta, cu omologul său austriac, Gerhard Karner, potrivit surselor Euronews România.

Săptămâna trecută, Gerhard Karner a declarat că țara sa nu este de acord cu extinderea spațiului Schengen. „Este un moment nepotrivit să votăm acum o extindere, când sistemul frontierelor externe nu funcționează”, a declarat Gerhard Karner, ministru de Interne al Austriei, pentru publicația KURIER.

Opoziția este declanșată de fluxul de refugiați care se revarsă în Europa Centrală prin Balcani, mai arată sursa citată. Peste 90.000 de migranți au fost deja reținuți în Austria în acest an.

”Sistemul este disfuncțional, situația din Europa arată foarte clar că protecția frontierelor a eșuat”, a spus ministrul de Interne din Austria. ”Factorul declanșator al rezistenței ar fi fluxul de refugiați care se revarsă în Europa Centrală prin Balcani. Dacă un sistem nu funcționează, el nu poate fi extins”, a completat oficialul austriac.

Klaus Iohannis, întâlnire cu delegația OMV Petrom

Ieri, președintele Klaus Iohannis a primit la Cotroceni delegația OMV Petrom, parte a grupului OMV, unul dintre marii investitori austrieci în România.

Președintele României a precizat faptul că, dată fiind criza energetică actuală și riscurile existente, țara noastră își propune să utilizeze întregul potențial energetic și toate resursele de care dispunem, pentru a trece cu bine peste criză și a reduce riscurile în funcționarea sistemului energetic național.

În cadrul discuțiilor cu privire la planurile de investiții ale companiei, un subiect distinct l-a constituit proiectul Neptun Deep.

Klaus Iohannis a reiterat importanța strategică a acestui proiect pentru România și a solicitat conducerii OMV începerea cât mai rapidă a exploatărilor offshore în cadrul perimetrului deținut de Romgaz și OMV Petrom, având în vedere că legea offshore este una favorabilă și se află în vigoare.

Conducerea OMV a prezentat stadiul proiectului și pașii cheie realizați, asumând angajamentul de a adopta decizia finală de investiție la mijlocul anului 2023, astfel încât exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE